Foto: Foto:

Strandwalfestival

"Burgemeester, hoe gaat het nu verder met het Strandwalfestival, wat gaat er veranderen?" Die vraag kreeg ik laatst van een inwoonster van Rijswijk. Ze heeft nog geen editie van het festival overgeslagen en ze had de laatste keer mijn toespraak gehoord waarin ik vertelde dat er nieuwe ideeën zijn voor de toekomst. Ik kan haar en andere fans van het Strandwalfestival vanaf deze plaats mooi wat uitleg geven daarover.


Afgelopen september beleefden we de tiende editie van het Strandwalfestival, dat toen ik in 2013 hier burgemeester werd al een traditie was. Het is een feest met een gevarieerd programma en een gezellige uitstraling. Voor veel mensen is het een reünie: ze komen er vrienden en andere bekenden tegen met wie ze eens lekker kunnen bijkletsen. Dankzij de vele vrijwilligers die eraan meewerken, is het altijd een succes. Ik kijk ook op deze editie met veel plezier terug.

Toch gaat er iets veranderen. We hebben als college het voorstel gedaan afspraken te maken over een samenwerking voor de komende drie jaar. Het bestuur van het Strandwalfestival heeft hierdoor de mogelijkheid voor een langere termijn afspraken te maken en optredens vast te leggen. Tot nu toe moest ieder jaar subsidie verlengd worden, waardoor ze moeilijk afspraken konden maken met bijvoorbeeld scholen. Op het moment dat het bestuur wist dat het weer subsidie zou krijgen, hadden scholen meestal hun jaarplanning al klaar. Nu kan het bestuur scholen gericht gaan benaderen om mee te doen aan het Strandwalfestival.In deze drie jaar neemt de subsidiebijdrage af, waardoor de gemeente dit kan besteden aan andere evenementen. Tijdens onderzoeken naar hoe we Rijswijk aantrekkelijker kunnen maken, bleek dat veel mensen meer reuring willen: er mag hier wel wat meer gebeuren. Zo heel veel evenementen zijn er niet. In Oud Rijswijk en In de Bogaard zijn festivals, maar dan houdt het ook wel een beetje op.

We denken niet alleen aan culturele festivals, maar ook aan sportevenementen of festiviteiten met een maatschappelijk karakter. Ze kunnen eenmalig zijn of vaker worden georganiseerd. Het kan gaan om evenementen in het Wilhelminapark, dat is ook goed bereikbaar voor de inwoners van Rijswijk-Buiten. Of om een evenement rondom de Vrede van Rijswijk of iets met klassieke muziek. Er zijn ideeën genoeg. We gaan nog richtlijnen ontwikkelen waaraan evenementen moeten voldoen om in aanmerking voor subsidie te komen. Maar niemand in Rijswijk hoeft daarop te wachten met het maken van plannen om hier meer leven in de brouwerij te brengen, ik zie ze graag hier binnenkomen.

Michel Bezuijen

In de rubriek Vraag het burgemeester geeft burgemeester Michel Bezuijen antwoord op een vraag van een Rijswijker.

Meer berichten