De ganzenpopulatie is in Rijswijk drastisch afgenomen.
De ganzenpopulatie is in Rijswijk drastisch afgenomen. (Foto: )

Rijswijk pakt ganzen met succes aan

Nina van Katwijk

Nog 'slechts' 488 ganzen over

De gemeente Rijswijk heeft de ganzenpopulatie met succes aanzienlijk teruggebracht. In een jaar tijd zijn van de 1503 ganzen er nog 'slechts' 488 over. Waar de provincie Zuid-Holland kiest voor het vergassen van ganzen gaat Rijswijk een stuk humaner te werk. Zo worden er eieren lek geprikt of bewerkt met maiskiemolie. Wethouder Marlies Borsboom noemt de resultaten veel belovend.

Rijswijk - De ganzenpopulatie doet het goed in Nederland, zelfs zo goed dat de grote aantallen ganzen overlast veroorzaken. De grote aantallen ganzen brengen schade toe aan de flora en fauna in de omgeving van Rijswijk en tasten de waterkwaliteit in het Wilhelminapark en landgoed te Werve aan.

Om de grote aanwas van ganzen tegen te gaan bij het Wilhelminapark en Landgoed te Werve behandelde de gemeente eieren met maiskiemolie. Bij de Hoekpolder zijn de eieren lek geprikt, per nest werd er telkens één ei overgelaten. Bij het observeren van het gedrag van ganzen blijkt dat de vogels een duidelijke voorkeur hebben voor bepaalde soorten leefomgeving. Door het landschap aan te passen kan de gemeente de ganzenpopulatie sturen naar gewenste plekken en wegjagen op plekken waar ze overlast veroorzaken. Ook zijn er getrainde roofvogels en lasers ingezet om ganzen af te schrikken.

De resultaten zijn veelbelovend zo blijkt uit de evaluatie van het ganzenbeleid. In 2017 telde Rijswijk rond de 1503 ganzen, in 2018 zijn dat er nog maar 488. Waar er in 2017 nog negen aanrijdingen met ganzen plaatsvonden, waren dit er in 2018 nog maar zes. Met name het verhogen van de waterkant of het plaatsen van planten en riet langs de waterkant is effectief gebleken. De ganzen kunnen zo minder makkelijk het droge op. Lasers kunnen de ganzen verwonden maar dankzij het kleine formaat van de laser is dit voorkomen. De aanpak van overlast bij de Rijswijkse Wielrenvereniging dient als een goede studie in de praktijk. De vereniging had last van ganzenpoep op de baan, wat gevaar voor de wielrenners opleverde. In overleg met de gemeente is het maaibeleid van het omliggende land aangepast en zijn er linten gespannen om de ganzen in de sloot te houden. De vereniging is nu overlastvrij.

Na evaluatie zijn er plannen gemaakt voor de toekomst. De vrijwilligers die de eieren behandelen krijgen een vest met "ganzenbeheer Rijswijk" op de rug. Dit creëert duidelijkheid bij voorbijgangers. De inzet van roofvogels bij het Wilhelmina park zal worden stopgezet omdat de ganzen het water op vluchten. De vogels worden ingezet op het vaste land, waar zij wel effectief zijn. De laser bij de plas blijft en er zullen kleine landschappelijke ingrepen gedaan worden om de plas minder aantrekkelijk te maken voor ganzen. " "Het is nog te vroeg om te concluderen dat we de doelstellingen al behaald hebben, maar met deze resultaten zijn we zeker op de goede weg", aldus wethouder Marloes Borsboom.

Meer berichten