Juf Monique van Lieshout krijgt bij haar afscheid allerlei schoonmaakmiddelen. Haar kinderen dragen voor de gelegenheid een poetsdoek.
Juf Monique van Lieshout krijgt bij haar afscheid allerlei schoonmaakmiddelen. Haar kinderen dragen voor de gelegenheid een poetsdoek. (Foto: Robbert Roos)

'Kleuterjuf zijn is echt een missie'

Robbert Roos

Afscheid na 45 jaar voor de klas

Hoeveel het er precies zijn geweest is moeilijk na te gaan. Een ding is zeker; menig Rijswijkse vader of moeder heeft bij haar in de kleuterklas gezeten. En ook hún kinderen. Maar aan alles komt een eind. Vrijdag 28 september nam juf Monique van Lieshout na 45 jaar afscheid van háár school.

Rijswijk - Het gaat er allemaal een beetje geheimzinnig aan toe als juf Monique op vrijdag aankomt bij de Piramide in Rijswijk. Hier stond zij op de kop af 45 jaar voor de kleutergroep. Al hikte ze de laatste dagen een beetje tegen deze dag aan; nu het eenmaal zover is lijkt ze de rust zelve. "Kleuters houden je jong." vertelt Monique. "Ze zijn nog te vormen, geloven nog alles en hangen vaak bijna letterlijk aan je lippen." Juf Monique weet waar ze over praat. In de afgelopen 45 jaar heeft ze heel wat met 'haar' kindjes meegemaakt. "Ik zag hoe de jongetjes mannen werden, en de meisjes moeder van hun eigen kinderen. Sommige van die kinderen mocht ik ook weer lesgeven. Dat is een hele bijzondere ervaring als je hun ouders nog als kleuters gekend hebt." Monique begon als 20-jarige op de 'Onze Lieve Vrouw van Altijd Durende Bijstand School en maakte in de loop der jaren veel veranderingen mee en werkte onder vier verschillende directeuren. Toch bleef zij 'haar' school altijd trouw. "Ik ben altijd een beetje een eenling geweest. Daar kreeg ik hier gelukkig alle ruimte voor." Kleuterjuf zijn is echt een missie volgens Monique. "Je moet van kinderen houden, ze altijd het beste gunnen en beschikken over een enorm dikke duim om ter plekke van alles te kunnen verzinnen om de sfeer goed te houden of te krijgen. Dat me altijd goed afgegaan waardoor ik ook veel waardering kreeg van de ouders. Al wordt me ook best regelmatig gevraagd; hoe heb je het in hemelsnaam 45 jaar volgehouden." . Als kleuterjuf moet je ook beschikken over een flinke dosis creativiteit. En die heeft ze wel. Haar feesthoeden zijn 'wereldberoemd' in Rijswijk. "Feesthoeden maken is het leukste wat er is. Helemaal in de stijl van het kind. Van voetbal tot dinosaurus, en voor de meiden knalroze met veel diamanten." Projectweken, de thematafels, het telkens weer anders versieren van het lokaal met het wisselen van de seizoenen; Monique draait haar hand er niet voor om. Het jaarlijkse Sinterklaasfeest is een van de andere hoogtepunten waar Monique elk jaar naar uitkijkt. "Ik heb het 25 jaar mogen organiseren, met mijn broer als Sinterklaas." En haar broer was niet de enige een bijdrage leverde op school. "Mijn zus en schoonzus werken hier ook. Eigenlijk is de school een soort familiebedrijf." grapt Monique. Maar na 45 jaar gaat Monique dat bedrijf dan toch verlaten. Tijd om uit te rusten, of om eens wat meer te genieten van het huisje in Baarle Nassau. Verder maakt ze graag schoon en krijgt van poetsen geen genoeg. Die reputatie is bekend op school, want bij haar afscheid dragen haar kleuters poetsdoeken op het hoofd en trakteren ze op allerlei schoonmaakmiddelen. Bang om in een 'zwart gat' te vallen is ze niet. "Ik kan ook prima niksen."

Meer berichten