Overzicht van het nieuwe schoolplein. Foto Wendy Bakker
Overzicht van het nieuwe schoolplein. Foto Wendy Bakker (Foto: )

Kids blij met groenblauw schoolplein

Onze redacteur

Afgelopen vrijdag was het feest bij De Petrusschool aan de Johan Brouwerstraat. Het nieuwe schoolplein werd geopend door onderwijswethouder Armand de Laar en dijkgraaf Marcel Houtzager van het Hoogheemraadschap Delfland. De Petrusschool is de eerste school in Rijswijk die een groenblauw schoolplein heeft. Kinderen leren er al spelend over de natuur en de waterkringloop.

Rijswijk - "Zijn jullie blij met jullie nieuwe schoolplein?", vroeg Armand de Laar nadat hij samen met Marcel Houtzager het plein opende met het doorknippen van een gouden lint. "Jaah", joelde de kinderen van De Petrusschool. Joyce van de Meer uit groep 8a: "Ik vind het nieuwe schoolplein veel leuker omdat het groen is. Dan hebben we een beetje natuur dichtbij en kunnen we er meer over leren."

Vier jaar geleden nam de schoolleiding in samenwerking met de ouders het initiatief om een nieuw plein te gaan maken. Niet zomaar een plein, maar één die een uitdagende leeromgeving biedt waar kinderen de natuur kunnen zien, voelen en beleven. De Petrusschool vindt duurzaamheid heel belangrijk. De leerlingen leren dat alles circulair is; dat afval een nieuwe grondstof kan zijn. Een groenblauw schoolplein hoort daarbij. Op het plein kunnen de kinderen zelf groenten telen, van fruitbomen oogsten en regenwater zien wegstromen van het dak via een ontworpen rivierbedding naar de moestuin, waar het door planten wordt opgenomen.

Tuin- en landschapsarchitect Koen Bos van b2 ontwerpstudio in Rijswijk hielp mee het blauwgroene schoolplein te ontwikkelen. Hij stelde een werkgroep van ouders, docenten en deskundigen samen en betrok leerlingen van het MBO Wellantcollege bij het ontwerp. Zij brachten het idee van een voedselbos in. Door het element water aan het ontwerp toe te voegen, vond de werkgroep het waterschap aan zijn zijde. Dankzij een forse subsidie uit de 'Stimuleringsregeling Klimaatadapatie' van Delfland kan het plein 45 kuub extra regenwater bergen en tijdelijk vasthouden. Ruim een kwart van de tegels van het schoolplein is eruit gehaald en hergebruikt in onder andere een amfitheater waar buitenlessen worden gegeven.

Het speel, doe- en leerplein is niet alleen voor de leerlingen van De Petrusschool. Kinderen uit de buurt mogen na schooltijd ook spelen op het plein. Het groenblauwe plein is overigens nog niet af. Er komt een nieuw klimtoestel met hulp van sponsors, en een kinderlaboratorium met watertechniektafel. Straks zal een educatieve waterfiets langs scholen en door wijken trekken. Dit initiatief is bedoeld om kinderen en hun ouders te laten zien hoe je door de buitenruimte aan te passen droge voeten kunt houden tijdens hoosbuien.

Kijk veer informatie Project Groenblauwe schoolpleinen en Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie: https://www.hhdelfland.nl/inwoner/klimaat-en-water/subsidie-klimaatadaptatie.

Meer berichten