Wendy Bakker: “Met een of twee tegels eruit heb je al kleur langs je gevel, zoals met deze Hibiscus in de Leliestraat, waar ook bijen op vliegen.“  Foto: Erwin Dijkgraaf Fotografie
Wendy Bakker: “Met een of twee tegels eruit heb je al kleur langs je gevel, zoals met deze Hibiscus in de Leliestraat, waar ook bijen op vliegen.“ Foto: Erwin Dijkgraaf Fotografie (Foto: )

Veel meer groene tuinen

DuurzaamRijswijk

Operatie Steenbreek maakt Rijswijk een stuk duurzamer

Wie meer planten in zijn tuin zet, zorgt ervoor dat er in Rijswijk meer insecten kunnen leven en dat de stad in de zomer minder heet wordt. Ook zorgt meer groen voor een betere gezondheid van omwonenden. Wendy Bakker, coördinator van Operatie Steenbreek in Rijswijk, wil er daarom samen met andere organisaties voor zorgen dat de voordelen van een groenere stad beter bekend worden.

Rijswijk - Veel inwoners hebben inmiddels al wel kennis gemaakt met de Groene Karavaan van het Platform Groen in Rijswijk, een activiteit van Operatie Steenbreek. "We zijn bij de Drassige Driehoek geweest waar mensen een tuintegel konden inleveren in ruil voor een plant en in Te Werve hebben we een groen buurtfeest georganiseerd bij de buurtmoestuin", aldus Wendy Bakker.

Klimaat

Ze legt uit dat wetenschappelijk is aangetoond dat het klimaat op aarde aan het veranderen is. Het warme voorjaar dit jaar, de periode met hevige regenbuien en de hittegolf daarna, waren voorboden van wat ons nog veel vaker te wachten staat. Gemeenten moeten de openbare ruimte zo gaan inrichten dat er bijvoorbeeld minder wateroverlast ontstaat na een hevige regenbui. Ook inwoners kunnen een bijdrage leveren aan het aanpassen van de woonomgeving aan de nieuwe omstandigheden.

Mode

"Het is in de laatste vijftien jaar een mode geworden om veel steen in je tuin te hebben. Het probleem is dat bij heftige regen dit direct afstroomt naar het riool. Dat is niet berekend op zoveel water met risico op overstroming. Een ander probleem van al die stenen is dat de stad daardoor extra opwarmt in de zomer. Het kan in de stad wel vier tot zeven graden warmer zijn dan op het platteland", aldus Wendy Bakker. "De wateroverlast leidt tot enorme economische schade, de hittestress tot grote gezondheidsproblemen."

Beplanting zorgt er volgens haar voor dat de bodem beter doorlaatbaar wordt, zodat water goed wegzakt. Ook zorgt meer groen ervoor dat de omgeving koeler is. Bomen drinken niet alleen veel water, maar verdampen dat ook via hun bladeren of naalden en dat zorgt voor koelte. Verder is een groene omgeving aantrekkelijk voor onder meer insecten. Die zijn aan het uitsterven en dat kan rampzalig zijn, omdat ze nodig zijn voor het bestuiven van gewassen die weer nodig zijn voor ons voedsel.

"Alle beetjes helpen daarbij, ook als je een geveltuintje aanlegt of je achtertuin anders inricht", zegt Wendy Bakker. "Veel mensen denken vaak dat een tuin met planten veel meer werk is dan een tegeltuin, maar dat valt erg mee. Als je een goede bodembedekker kiest, een aantal hogere vaste planten en wat heesters, dan heb je er niet zoveel omkijken naar."

Operatie Steenbreek werkt samen met onder meer het Platform Groen in Rijswijk, Groen Dichterbij/IVN, Welzijn Rijswijk en het Wellantcollege. Op zaterdag 8 september staat de Groene Karavaan vanaf 12.00 uur op de Strandwalfestivalmarkt bij de stand van de gemeente. Wie daar een tegel inlevert, krijgt een bon die na bezoek aan de strandwalmarkt ingeleverd kan worden voor een plant.

Wie meer wil weten over Operatie Steenbreek of samen met buurtbewoners zijn omgeving groen wil maken kan terecht bij Wendy Bakker via 06 – 237 259 79.

Ruil tegel in voor een plant

Rijswijk - Wie eerdere 'Tegel eruit, plant erin'- acties van Operatie Steenbreek Rijswijk heeft gemist, krijgt alsnog de kans om een tuintegel in te leveren voor een plant. Op zaterdag 8 september staat de Groene Karavaan van 12.00 – 16.00 klaar om de tegels aan te nemen bij de stand van de gemeente op de Strandwalmarkt. In ruil voor de tegel ontvang je een bon. Deze kan na het bezoek aan de markt ingeruild worden voor een plant die bijen en vlinders trekt. Eén tegel helpt al mee om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen en het insectenleven in Rijswijk te vergroten. Doet u mee?

Op de bres voor het klimaat

Rijswijk - Tijdens de officiële opening van Park Hofrust op zaterdag 1 september staan de vrijwilligers van De Groene Karavaan weer klaar om tips, advies en informatie te geven over klimaatvriendelijke tuinen en balkons. Woensdag 5 september is De Groene karavaan van 10.00 – 16.00 op de Prinsessenbraderie aan de Prinses Margrietsingel en Prinses Irenelaan. Met een spiksplinternieuwe, Groene Karavaanbakfiets presenteert het Platform Groen in Rijswijk zich zaterdag 8 september op de Strandwalmarkt. Het platform geeft deze middag speciale aandacht aan het vergroenen van het balkon met tips, trucs en leuke voorbeelden.

Duurzaamheid
in Rijswijk

Rijswijk - Duurzaamheid is voor het gemeentebestuur een belangrijk thema. We willen met elkaar immers nog vele generaties met veel plezier in deze stad wonen. Maar dat gaat niet vanzelf. Met elkaar moeten we er voor zorgen dat we Rijswijk duurzamer maken.

Op welke wijze dat kan laten we elke maand in deze krant zien. Op de Duurzaamheidspagina aandacht voor de acties die in het kader van een duurzamer Rijswijk worden opgezet. Deze pagina onder verantwoordelijkheid van de gemeente Rijswijk verschijnt telkens op de laatste donderdag van de maand. De volgende treft u aan op 27 september.

Meer berichten