Onder enthousiaste leiding van Gregor Bak smeert het Strandwalkoor alvast de stemmen
Onder enthousiaste leiding van Gregor Bak smeert het Strandwalkoor alvast de stemmen (Foto: Frans Limbertie)

Uit volle borst zingen met Gregor Bak

Frans Limbertie

Strandwalkoor is er klaar voor

Het Strandwalkoor is onder leiding van Gregor Bak druk bezig om alle zangkunsten weer in het gareel te krijgen. De eerste repetities zijn begonnen. Op vrijdag 7 september zal dan bijvoorbeeld 'You're the one that I want' luidkeels in de Rijswijkse Naald schallen.

Rijswijk - Als we op deze zwoele zomeravond de Bonifatiuskerk binnenkomen, is Gregor al samen met Paul Schot, secretaris Strandwalfestival, druk bezig om de piano naar het altaar te rijden. Druppelsgewijs komen de heren en de dames de kerk binnen, waarvan de laatste groep toch wel is oververtegenwoordigd. Om half acht is de aftrap en iedereen lijkt deze avond goed gemutst. Gregor Bak voorop. "Het is iedere keer een feestje om te mogen doen", zegt de oud presentator van onder meer 'Zo vader, Zo Zoon'. "Ik blijf me verbazen dat er telkens weer zo'n grote opkomst is. En dat al voor de zesde maal. Dat geeft aan dat er kennelijk toch een grote behoefte is om samen te zingen. Het is zo langzamerhand een heuse traditie aan het worden. Leuk om te zien dat er ieder jaar nieuwe mensen bijkomen." Wel meer dames dan heren valt ons op. "Tja, ik weet ook niet hoe dat komt. De verhouding is zo'n beetje negentig om tien. De mannen durven niet, denk ik. Voor de rest is het heel laagdrempelig. Drie keer repeteren en dan moet het zo'n beetje staan. We kunnen natuurlijk wel drie- of vier stemmig gaan zingen maar dat gaat te veel tijd vergen. Het wordt een beetje rechttoe rechtaan, maar dan wel in de goede zin van het woord, hahaha. We zijn natuurlijk geen koor dat een officieel optreden doet, maar alleen puur om het publiek te begeleiden. Het is allemaal niet zo moeilijk. Gewoon een spontane en gezellige avond met een hoog meezinggehalte, waarbij iedereen mee moet kunnen doen." De liedjes die we kunnen verwachten zijn volgens Gregor louter klassiekers. "Daarnaast gaan we dit keer ook wat Franse chansons zingen. Er komt een groot scherm met de teksten, dus dat wordt verder geen probleem. 'Kom van het dak af' staat op de rol, net als 'Even aan m'n moeder vragen'. En, oh ja, we doen een medley van 'Grease'. Dat zijn dus flink wat hits die voorbij komen."

Voordat de eerste officiële repetitie start, spreken we even een aantal dames die gaan meezingen. Ada en Lily zijn hier al voor het vierde achtereenvolgende jaar. Ze hebben Fien en Kitty dit keer meegenomen. Met een groepje zingen ze samen ook bij New Pop Art Koor aan de Esdoornstraat in het wijkgebouw Ottoburg. "We zijn heel selectief daar, want je moet auditie doen om bij ons lid te worden." Moet je echt een goede zangstem hebben om in een koor te mogen zingen? "Het is wel prettig als je er een beetje gevoel voor hebt", laat Ada weten. Zo doet haar eigen man niet mee. "Dat wil niemand aandoen. Die kan echt helemaal niet zingen!" Trouwens, wel jammer dat de heren zo zijn ondervertegenwoordigd. Hoe komt dat? "Die zijn gewoon bang en hebben alleen maar koudwatervrees", roepen de dames in koor.

Meer berichten