Foto:

Polygautomie?

Laat ik het eens over auto's hebben. Nu denkt u waarschijnlijk dat ik het over die arme man ga hebben, die nietsvermoedend zijn Renault Clio in een garage parkeerde en de volgende dag wat onderdelen miste. Om precies te zijn waren zijn bumper, motorkap en zijspiegels foetsie. Dat is nog eens een creatieve manier om aan auto-onderdelen te komen, zonder je scheel te betalen.

Maar daar wilde ik het helemaal niet over hebben. Nee, deze column is gewijd aan de deelauto. De wát? De deelauto. U weet wel. Een auto die u deelt met uw buren. Een soort polygamie, maar dan met een auto. Polygautomie zeg maar. Fronst u nu uw wenkbrauwen? Geen zorgen, ik kreeg de frons ook een goed kwartier niet van mijn gezicht af.

En toch moet er iets in zitten, want bewoners van een wooncomplex in Rijswijk gaan echt aan de polygautomie. Bewoners van het bewuste appartementencomplex mogen knokken om vier deelauto's. Ze kunnen om de beurt een auto reserveren via een app.

Wie het eerst komt, het eerst maalt. Iedere bewoner moet hiervoor lidmaatschapsgeld betalen en afrekenen per gereden kilometer. Ben ik nu de enige die denkt dat minstens een van die bewoners zijn auto wegdoet en zo'n deelvoertuig volledig claimt, tot ergernis van de buren? Scheelt toch aan afschrijving.

En voorzichtig inparkeren zal er ook wel niet in zitten. Wie een paaltje raakt met de deelauto, roept ongetwijfeld gewoon 'oeps!' en tuft vrolijk weer verder om vervolgens nog een paaltje te raken. Een beetje als een levensgrote flipperkast – wie kent ze nog? Zo'n deelsysteem lijkt me vragen om problemen. Maar goed, we gaan het zien. Ik laat graag mijn ongelijk bewijzen.

Als de appartementbewoners straks harmonieus deze deelauto's onderling uitwisselen, zonder ruzie, irritatie en opstootjes, neem ik mijn woorden terug.

Maar stiekem voorzie ik een scène waarin meneer A trillend van woede bij buurman B aanbelt en hem meteen met een vingertje in de borst prikt. 'Jij hebt de deelauto meegenomen zonder te reserveren in de app! Nu heb ik mijn afspraak bij de pedicure gemist. Die ga jij vergoeden, meneertje.'

Het is natuurlijk wel fantastisch voer voor een realitysoap zo'n deelauto. Hang een paar camera's op in dat appartementencomplex en we zitten allemaal aan ons beeldscherm gekluisterd.

Net als met Rijswijks bekendste vogelkoppel Anton en Antonia. Als een stel nieuwsgierige gluurburen hielden we via de webcam maandenlang het leventje van de twee slechtvalken scherp in de gaten. Zoiets dus, maar dan met mensen die auto's delen en lomp inparkeren.

Meer berichten