De drie heren voor de plek des onheils. "Sociale cohesie is hier soms ver te zoeken!"
De drie heren voor de plek des onheils. "Sociale cohesie is hier soms ver te zoeken!" (Foto: )

Bewoners zijn het nu echt spuugzat

Frans Limbertie

'Iedereen dondert hier alles neer'

Plaats van handeling is het Marshallplein. Zo langzamerhand is dit een illegale vuilstortplaats aan het worden. Bewoners luiden daarom de noodklok: "Er moet een oplossing komen. De gemeente moet nu in actie komen!"

Rijswijk- Het is zo simpel: grofvuil kun je gratis en voor niets wegbrengen naar een afvalbrengstation. Je kunt ook bellen of mailen om het door Avalex te laten ophalen. Toch lijkt dit zelfs voor sommige mensen nog te veel werk. De bewoners van het Marshallplein zijn niet te benijden, want met grote regelmaat staat er allerlei rotzooi voor hun deur. Ton Kellner, Joop Bouwmeester en Aart Gerritsen hebben de handen ineen geslagen om serieuze stappen te ondernemen. Cameratoezicht gaat misschien wel te ver, maar een aparte stortplek bij het begin van de straat is ook een optie. "Plaats een handhavingsbord met tijden waarop staat wanneer het vuil kan worden aangeboden en klaar ben je", zegt Joop. "Hebben we al verschillende keren voorgesteld bij de gemeente, maar die willen er niet aan", zegt Aart. "Er is heel veel geklaagd over Avalex, maar het zit 'm toch meer in de mentaliteit van de bewoners zelf. Als mensen niet bellen om het aan te bieden, kun je hen niet de schuld geven dat het hier nog een paar dagen blijft staan. Soms sta je er werkelijk versteld van wat mensen hier allemaal neergooien. En vlak voor mijn deur ook nog, hè. Maar ja, zelf kun je daar niet veel tegen doen. We kunnen moeilijk hier zelf als burgerwacht gaan rondlopen. Zo jammer, want het is hier nog steeds een leuke en nette buurt."

Het blijft toch een bijzonder fenomeen dat mensen alles maar neergooien, zolang het maar niet in hun eigen huis is, leggen we de heren voor. "Dat is beslist zo", beaamt Ton. "Maar iedereen hoort verantwoordelijk te zijn voor hun eigen rommel. Daar komt nog bij dat wanneer anderen zien dat hier gestort is, ze automatisch denken dat ze hun eigen zooi erbij kunnen gooien. Met als gevolg dat het hier sommige weekenden helemaal volstaat." Aart vertelt al verschillende keren met de gemeente te hebben gebeld. "Daar word je niet veel wijzer van. Ja, we weten het en we zijn er mee bezig, zeggen ze dan, maar vervolgens hoor je niets meer. Ook via de gemeentesite heb ik al ettelijke malen geklaagd. We hebben wel al een paar gesprekken met de medewerkers Handhaving van de gemeente gehad, maar die kunnen ook niet veel doen. Ze mogen sowieso niet bekeuren."

Ton merkt nog op dat in het weekend werklui rondrijden die hier zelfs helemaal niet wonen. "Meestal aannemers. Die zien hier die puinzooi liggen en denken dan: hé, kan ik mooi ook even wat kwijt. Afgelopen Pinksteren was het helemaal erg. Het heeft toen zeker drie dagen geduurd voordat Avalex het op kwam halen."

Wat te doen nu?, vragen we de heren. "We moeten maar definitief de gemeente een petitie gaan aanbieden. Misschien dat er dan wat actie van hun kant komt, want dit gaat zichzelf niet oplossen", roepen de heren in koor.

Meer berichten