Sjoerd en Marion bouwen hun eigen duurzame woning in project Metamorfose in het Havenkwartier in Rijswijk.
Sjoerd en Marion bouwen hun eigen duurzame woning in project Metamorfose in het Havenkwartier in Rijswijk. (Foto: Robbert Roos)

Zelf een duurzame woning bouwen

Robbert Roos

Steenvlinder's Metamorfose

Een betaalbare woning die helemaal is samengesteld naar uw eigen smaak. Onbetaalbaar en slechts weggelegd voor de elite? Niet in Rijswijk. In een voormalig kantoorpand in het Havenkwartier is project Metamorfose van Steenvlinder van start gegaan. In dit project worden 62 kluskavels omgetoverd tot ware paleisjes, helemaal afgestemd op de eisen en wensen van de toekomstige bewoners. Die bouwen hun woning dan ook helemaal zelf.

Rijswijk - Marion en Sjoerd zijn de gelukkige eigenaren van het penthouse op de bovenste verdieping van het complex. "We waren al zo'n jaar of drie bezig om een zelfbouwwoning te bemachtigen, maar grepen er telkens net naast." vertelt Marion. "Sjoerd volgde Steenvlinder al een tijdje op Facebook. Toen we lazen over de open dag van dit project was onze interesse gewekt." Had het stel in eerste instantie nog hun twijfels, die verdwenen als sneeuw voor de zon toen ze eenmaal binnenstapten in het gebouw. "We waren direct verkocht." aldus een enthousiaste Marion. "De ruimtelijke opzet en het industriële van het gebied spraken ons erg aan. En natuurlijk de vrijheid om helemaal te kunnen doen wat je wilt." vult Sjoerd aan. "Een vriend van ons is architect, die heeft ons geholpen met de tekening met als resultaat een groot L-vormig penthouse, met een open inrichting, weinig kamers, maar wel een groot dakterras." Duurzaamheid speelt voor het stel een belangrijke rol. "We besteden momenteel de meeste tijd aan het inlezen en uitzoeken van duurzame oplossingen. We hebben al een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, tripple-glas en zonnepanelen. Gezien de grote hoeveelheid glas zal koelen waarschijnlijk onze grootste uitdaging worden." Het bouwen aan de eigen woning zien zij dan ook als een leuke uitdaging. "We hebben al een hoogslaper gebouwd zonder ruzie, dus ik zie geen belemmeringen." grapt Sjoerd. Wim en Astrid hebben een samengesteld gezin met vier kinderen en kozen voor twee kavels die samengevoegd worden. "Zo krijgen al onze kinderen een even grote kamer." geeft Astrid als verklaring. Gelukkig zijn zij en Wim erg handig en hebben al eerdere klusprojecten op hun naam staan. Het hele gezin is dan ook erg enthousiast over het project. "In onze nieuwe woning gaan we voor het eerst als gezin bij elkaar wonen. Inspiratie voor de afbouw hebben we onder andere opgedaan bij het Innovatiehuis in Rotterdam. Op deze manier bouwen we letterlijk aan onze gezamenlijke toekomst." De bouwtekening maakte het stel zelf. "We hebben altijd al veel zelf gedaan, dus draaien ook hier onze handen niet voor om. Bovendien krijgen we hulp vanuit onze vriendenkring." Tot aan de oplevering in april 2019 is het voor beide stellen leuk shoppen. "Een keuken met een kookeiland, een apart washok; al mijn wensen komen eindelijk uit." lacht Astrid. "We kunnen bijna niet wachten om te beginnen." Kijk voor informatie op de site https://www.metamorfoserijswijk.nl

Meer berichten