Onze verslaggever Frans Limbertie tussen de dames van Resto vanHarte klaar om het eten uit te serveren.
Onze verslaggever Frans Limbertie tussen de dames van Resto vanHarte klaar om het eten uit te serveren. (Foto: )

Aan het werk met de Franse Slag

Frans Limbertie

Met z'n allen een maaltijd bereiden!

Verslaggever Frans Limbertie verzette afgelopen week zijn bakens bij Resto vanHarte, een sociaal buurtrestaurant met diverse vestigingen door het hele land, waaronder eentje in Rijswijk.

Rijswijk- Als ik deze dinsdagavond iets na vijf uur de locatie van Resto VanHarte aan de Burgemeester Elsenlaan binnentreed, zitten er al een flink aantal mensen beneden te wachten. Hoewel het restaurant pas over een uur open gaat, hebben die de zin er al in. Ik word verwelkomd door assistent manager Djadi Loose. Net als iedere andere vrijwilliger krijg ik een soort intake gesprekje. Ze laat weten dat ze nu al bijna twee jaar bij de Resto familie zit. "Ik zat een beetje inbetween jobs", vertelt ze. "Omdat ik graag eens in de non profit sector wilde werken kwam ik hier terecht. Toen Ben een assistent zocht, heb ik gesolliciteerd en de job gekregen." Inmiddels is het duidelijk dat de meeste gasten binnendruppelen en lijken daardoor een paar Resto vrijwilligers al wat zenuwachtig te worden. Er moeten immers nog een paar kleine dingetjes gebeuren. Ik trek het befaamde rode Resto-schort aan en word naar de keuken gedirigeerd waar ik Carla en kok Karin ga assisteren. De appelflappen komen net uit de oven en moeten van elkaar worden gehaald. Ze zijn knap heet, dus dat wordt oppassen geblazen. Ik help ook nog even mee met de aubergines scheppen en kijk: daar zijn de verse broodjes. Deze mogen worden uitgesorteerd en op schoteltjes worden gelegd. Er is geen reden tot paniek, alles loopt gestroomlijnd. De gasten zoeken gestaag hun plaatsje aan tafel uit. Op de lijst van genodigden staan er vandaag maar liefst vijfentachtig. Tweederde is overigens van het vrouwelijk geslacht. Er mag bij Resto geen alcohol worden geschonken. Dan maar appelsap en druivensap, ook lekker! Die laatste lijkt natuurlijk wel een beetje op wijn. Hierna is het tijd voor het voorgerecht: een wortelkokossoep, die we samen met de broodjes uitserveren. Als iedere gast voorzien is, mogen wij zelf ook aan tafel. De soep smaakt heerlijk en ik raak in een geanimeerd gesprek met wat oudere dames die hier vaker komen. Maar de plicht roept, want het diner moet worden geserveerd. Een speciale stoofschotel met rundvlees, aubergines, ui, wortel, sperziebonen en aardappelschijfjes, en ook nog eens met een heerlijke jus erbij. Met kok Karin heb ik een gezellig tête-à-tête. Zij werkt al 28 jaar als keukenprinses en vindt haar huidige baan een hele bijzondere. Maar is het niet lastig om iedere keer maar weer iets aparts te bedenken voor zoveel mensen? "Valt wel mee, een menu maak je tenslotte toch met z'n allen," zegt ze. "En een goede kok onderscheid zichzelf nou eenmaal als ie goed kan blijven nadenken in tijden van stress."

Tot slot is er de appelflap met koffie en worden er nog wat vrijwilligers in het zonnetje gezet. Rond negen uur trekken de gasten weer huiswaarts en wordt de boel in no time opgeruimd. Ja, het loopt hier allemaal gesmeerd bij Resto vanHarte.

Meer berichten