Voor- en tegenstanders van maaibeleid buitelen over elkaar heen. Foto Otaweb
Voor- en tegenstanders van maaibeleid buitelen over elkaar heen. Foto Otaweb (Foto: )

Groenbeleid zorgt voor veel commotie

Hans Ouwerkerk

Meer biodiversiteit, groener en kleurrijker. Dat is het uitgangspunt van het vorig jaar gepresenteerde groenbeleid. Een jaar verder buitelen voor- en tegenstanders letterlijk over elkaar heen. Het college ziet vooralsnog geen reden om het groenonderhoud aan te passen.

Rijswijk - Vorige week bond Marc Weterings van Rijswijks Belang in deze krant de kat de bel aan. Weterings vindt het huidige groenonderhoud in Rijswijk ver onder de maat. "Je schaamt je toch dood als je Rijswijk komt binnenrijden", aldus Weterings. Het huidige groenbeleid is net een jaar geleden ingegaan. Uitgangspunt daarbij is een groener Rijswijk. "Met mooie kleuren en leefruimte voor belangrijke dieren zoals bijen", aldus verantwoordelijk wethouder Marloes Borsboom in een toelichting op de ingeslagen weg.

Facebook

Op Facebook kreeg het verhaal van vorige week veel reacties. Zo stelt Jan Hendriks zich bijvoorbeeld achter het groenbeleid. "Er wordt gesteld dat er meer moet worden gemaaid. Dat mag dan in het belang zijn van Rijswijk maar groot nadeel voor de natuur en het leefklimaat van de bewoners van Rijswijk. Er wordt al te veel gemaaid waardoor het bijen en insecten leven behoorlijk in het nauw komt. De drang van maaien en asfalt leggen zouden we massaal moeten stoppen. We zijn deel van de natuur en zijn afhankelijk van de natuur. Mooi gemaaide plantsoenen zijn niet in belang van de natuur en het insectenleven." Hij krijgt steun van Ilse van der List: "Met die maaidrang vernietigen we de hele natuur. Maar ja, de mens denkt tegenwoordig alleen nog aan zichzelf lijkt het wel."

Volgens Riekie Groenestein-Zakee kan onderhoud echter geen kwaad. "De sloot bij flat Vredevoorde zit dicht van de rotzooi. We wonen daar al zo ongezond en dan wordt er ook al niks gedaan aan het onderhoud. Waar is Rijswijk in godsnaam mee bezig? Het wordt een erg ongezellige stad met slecht onderhoud en verpaupering.Jammer hoor."

Veronica Dos Santos vindt op haar beurt dat Marc Weterings dat hij zich eens moet verdiepen in het belang van niet maaien voor de bijen. "Verder kijken dan de neus lang is, heet dat." De reactie van Weterings bleef niet uit: "Veronica, daar hebben we genoeg bossen en parken voor. Rijswijk is de laatste jaren behoorlijk achteruit gegaan. Eens met het ecologisch houden van de natuur. Maar niet op plaatsen waar je het aanzicht van Rijswijk mee schaadt. Het niet onderhouden van het groen heeft zelfs al tot gevaarlijke situaties geleid. Het is maar hoe ecologisch je het wilt hebben." Veronica Dos Santos: "Totaal niet mee eens."

Volgens de gemeente Rijswijk staat veiligheid centraal. "Mocht de veiligheid toch in geding zijn dan passen we het beheerplan direct aan", schrijft het college naar aanleiding van vragen hierover van Marc Weterings. Tevens stelt het college vast dat er vooralsnog geen aanleiding is om het groenonderhoud aan te passen.

Meer berichten