GR verslaggever Frans Limbertie krijgt les in papierscheppen van Inke en Helen
GR verslaggever Frans Limbertie krijgt les in papierscheppen van Inke en Helen (Foto: )

Aan het werk met de Franse Slag

Frans Limbertie

Verslaggever Frans Limbertie gaat voor Groot Rijswijk deze zomer een ochtend of een middag bij een bedrijf in onze gemeente aan de slag. Deze week gaat hij kijken wat er zoal in Museum Rijswijk gebeurt.

Rijswijk- Op deze fraaie dinsdagochtend ga ik richting Herenstraat om mijn handen uit de mouwen te steken in het Museum Rijswijk. Ik word ontvangen door Lia Boshoven, coördinator studieruimte, en niet veel later schuif ik aan bij het overleg van conservator Arjan Kwakernaak met de drie vrijwilligers Huub, Anja en Freddy. Eens per maand praten zij elkaar bij. Goed nieuws, want er staat een nieuwe tentoonstelling op stapel. Arjan heeft het idee opgevat om iets met de Herenstraat uit de periode 1915-1950 te doen. "En dan vooral de middenstand," zegt hij. "Hier zijn nog de meeste sporen van overgebleven. Met particuliere woningen is dat helaas minder het geval. De Herenstraat was in die tijd de winkelstraat in Rijswijk. Je had immers geen ander." Huub is bezig met een streetview rondom het gebied. Ook Anja en Freddy laten zich niet onbetuigd en hebben al heel wat speurwerk verricht. Arjan benadrukt dat het een tentoonstelling met veel foto's uit die periode moet worden. "Het wordt druk zoeken, maar die zijn er wel. Bij elke foto zou dan een tekstje moeten komen te staan dat een aardig verhaaltje vertelt." Gretig wordt gebruik gemaakt van oude edities van de Rijswijksche Courant uit die periode, waar heel wat advertenties in staan. Helaas geen foto's, die plaatsten ze nog niet in die tijd. De tentoonstelling staat trouwens pas gepland voor oktober volgend jaar. Gelukkig maar, want het wordt een megaklus om dit te realiseren. Alle hulp is welkom.

Na afloop van het overleg kom ik in contact met de Inke Gierveld. Inke werkt voor Middin en is met haar medewerkers en deelnemers van de Papierschepperij één keer per maand in het museum aanwezig om de ambacht van het papierscheppen aan het publiek te laten zien. Gasten, waaronder ikzelf, kunnen even bijspringen om ook hun creativiteit te ontplooien. Ik krijg onderricht van Helen die mij in korte tijd leert hoe ik het papier moet snijden om een fraaie envelop te vervaardigen. Dit gebeurt met een ijzeren plaat eronder. "Het papier niet verschuiven, je moet het scheuren langs de kant en dan voorzichtig naar het midden toe," roept ze streng. Voorwaar geen sinecure. Maar deze jongen, nou niet bepaald het toonbeeld van handigheid, laat zich niet kennen. Mijn eerste zelfgemaakte envelop mag er zijn. Misschien kan ik maar beter niet vertellen dat mijn lerares Helen er in de tussentijd al drie heeft gemaakt. Terloops wordt mij ook nog even verteld dat heel veel soorten papier wordt gemaakt van olifantenpoep. Nou ja zeg!

Hierna praat ik nog even bij met Lia en word ik door het museumcafé getrakteerd op een heerlijke lunch middels een vers broodje met kip. Goede afsluiting van een leerzame ochtend. Alweer in de startblokken voor de volgende opdracht!

Meer berichten