Kapelaan Daan Huntjens wil de kerken weer vol krijgen. Foto: Frans Limbertie
Kapelaan Daan Huntjens wil de kerken weer vol krijgen. Foto: Frans Limbertie (Foto: )

Nieuwe kapelaan volgt zijn hart

Frans Limbertie

"Als kind wilde ik priester worden"

Het beroep uitoefenen dat je als kind al wilde. Voor Daan Huntjens is het realiteit geworden. Al vroeg in het leven wist hij dat hij ooit voor een altaar als priester wilde staan. "Het is moeilijk uit te leggen waarom. God legt het verlangen in je hart en nodigt je uit. Dan kun je niet anders dan daar gehoor aan geven."

Rijswijk - Rijswijk heeft een nieuwe kapelaan. Op 4 juni werd Daan Huntjens benoemd tot priester in de Federatie Vlietstreek, een samenwerkingsverband van de rooms katholieke parochies in Leidschendam, Voorburg, Den Haag en Rijswijk. Nog geen week later vierde de kapelaan zijn eerste plechtige Heilige Mis. Hij heeft net een nieuwe flat in Rijswijk betrokken en alles is nog niet helemaal uitgepakt. "De komende tijd moet ik daar maar eens wat tijd voor gaan vrijmaken," zegt hij.

Daan Huntjens groeide op in de Haagse Houtwijk. Wel in een katholiek gezin, maar het was ook weer niet zo dat de kerk veelvuldig werd bezocht en de bijbel op tafel lag. Hij werd dan ook niet gedoopt als kind. Toen Daan zeven jaar oud was overleed zijn grootvader. "Er was een mis bij de uitvaart van mijn opa. Ik wilde eerst niet mee, maar moest uiteindelijk toch van mijn moeder, " vertelt hij. Tijdens de eucharistie kwam de omslag. "Ik wist zeker dat daar iets was dat voor mij was bestemd. Toen ik dit later aan mijn klasgenootjes liet weten, vonden ze het interessant, maar konden ze zich er weinig bij voorstellen. Het gevoel was echter zo sterk, dat ik mij toen alsnog heb laten dopen. Op dat moment was het mijn doel om was priester te worden." Voordat het zo ver was, ging Daan na de middelbare school eerst een studie Duits volgen. "Ik was er niet volledig van overtuigd dat ik een studie theologie aankon. Er was toch nog een onzekerheid bij mij. Vandaar dat ik eerst voor de studie Duits koos. Dat leek me veiliger. Bovendien vond ik Duits een prachtige taal en was ik er op school al bijzonder goed in. Uiteindelijk heb ik me toch nog aangemeld voor het seminarie in Voorburg." Later volgde Huntjens op verschillende plekken zijn studie theologie. Een van die plekken was Beieren in Duitsland. "Een prachtige omgeving om te wonen en te studeren. Wat een mooie ervaring was dat om mee te mogen maken," vertelt hij enthousiast. "Ik heb er de taal echt goed leren spreken. Iets waar ik tot vandaag de dag veel plezier aan beleef. Het voordeel is namelijk dat ik nu makkelijker de vele prachtige theologische boeken kan lezen die er in het Duits zijn geschreven."

De afgelopen jaren liep het kerkbezoek terug en moesten veel kerken hun deuren sluiten. Baart dit Daan zorgen? "Ik denk dat het een golfbeweging is. Tijdens mijn studieperiode heb ik veel jonge mensen gesproken die heel sterk in hun geloof staan. Dat heeft mij een enorme boost gegeven. De kerk is er niet alleen voor oudere mensen, ook voor jonge mensen. Het geloof heeft immers zulke mooie dingen te bieden. Daarom heb ik er vertrouwen in dat de mensen zullen terugkeren naar de kerk."

Meer berichten