Foto:

Bewoners in conflict met huurbaas

Frans Limbertie

Er ontstaan nog weleens een conflicten tussen huurders en huurbazen. Vaak niet zo heel groot van aard, maar soms kunnen de meningsverschillen best wel eens hoog oplopen. Het appartementencomplex aan de Generaal Spoorlaan, vlak bij de John F. Kennedylaan, is hier een goed voorbeeld van. Inzet: de bewassing van de ramen.

Rijswijk - Arie Berg is al een tijdje met pensioen en woont samen met zijn vrouw Connie in deze grote flat van vijf verdiepingen met zo'n 75 appartementen, waarvan de meesten door ouderen worden bewoond. "Voor een sociale huurwoning kom ik niet in aanmerking omdat ik teveel verdien. Toen we hier een paar jaar geleden in Rijswijk kwamen wonen, zijn we toen maar op zoek gegaan naar een vrije sector woning en hier belandt," vertelt Arie ons. "Hartstikke mooie grote flats. Niet goedkoop, maar wij zitten hier best goed." Toch zit Arie met een probleem dat hem niet helemaal lekker zit. "Ik heb nu een soort van meningsverschilletje met Lucas Beheer, de beheerder van deze flats. In het huurcontract staat namelijk dat zes keer per jaar de ramen worden gewassen. Maar nu blijkt dat dit helemaal niet wordt gedaan, alleen als we hier speciaal een glazenwasser voor inhuren en die apart betalen." Zelf doen is geen optie? Nou nee, de ramen op mijn balkon natuurlijk wel, maar ik moet met gevaar voor eigen leven uit het raam gaan hangen om de andere ramen schoon te krijgen. Ik kan er nauwelijks bij. Is toch van de gekke? Een meneer van Lucas Beheer is hier geweest, nadat ik contact met ze had opgenomen en mijn beklag hierover had gedaan. Hij kwam bevestigen dat de bewoners inderdaad zelf de ramen moeten gaan wassen of dit kunnen laten doen door een willekeurige glazenwasser. Maar in het huurcontract dat ik hier voor me heb liggen staat wel degelijk dat glazen wassen onder de servicekosten vallen." Arie Berg laat het ons zien. We lezen: 'De door of vanwege verhuurder voor huurder te verzorgen bijkomende leveringen en diensten zijn de volgende: Glazen wassen (ramen wassen buitenzijde, excl. de balkon-/galerijramen) voor zover deze door huurder niet bereikbaar zijn.' Het staat er echt: hard bewijs dus. Maar de man van Lucas Beheer liet weten dat dit alleen gold voor de zogenaamde portiekramen. "Hij zei ons dat het grote raam aan de achterkant van de huiskamer en het raam aan de slaapkamer voor eigen kosten zijn. Het wassen van de ramen valt gewoon onder de drieënzestig euro valt, die we maandelijks betalen voor de leveringen en diensten. Het staat er zwart op wit! Ik laat het er niet bij zitten en heb al een petitie gemaakt om te laten ondertekenen door andere bewoners van de flat."

Natuurlijk bellen we de verhuurder voor de andere kant van het verhaal. We spreken met de heer van Houten die ons vertelt dat zolang hij hierover in gesprek is met meneer Berg, hij de afspraak heeft om hier niets over te zeggen. En dat respecteren we natuurlijk. Wordt dus hoogstwaarschijnlijk vervolgd.

Meer berichten