Onder begeleiding van Maarten Klein (voorgrond) ging Xiao Zhen Hu aan de slag met het raamtuintje van haar buren. Foto: Wendy Bakker
Onder begeleiding van Maarten Klein (voorgrond) ging Xiao Zhen Hu aan de slag met het raamtuintje van haar buren. Foto: Wendy Bakker (Foto: )

'Alle gevels groen in Rijswijk Buiten'

Duurzaamheidspagina

Begin juni legden een aantal inwoners van Rijswijk Buiten een minituin aan langs hun gevel. Initiatiefnemer was Maarten Klein. Hij weet op een aantal vierkante centimeter al een kleine oase te maken. Zo'n tuintje verfraait niet alleen het straatbeeld, maar is ook heel nuttig. Voor insecten, vogels en voor de opvang van overtollig regenwater.

Rijswijk - Je mag Maarten Klein inmiddels gerust de groene ambassadeur van de wijk Rijswijk Buiten noemen. Waar hij kan probeert hij zijn enthousiasme voor natuur rondom het huis aan zijn medewijkbewoners over te dragen. Hoewel Rijswijk Buiten een duurzame wijk is, mag het van de natuurliefhebber en imker wel een tikkeltje groener. Vooral in de particuliere tuinen, maar ook in bedrijfs- en kantoortuinen. Op de groenavond van de Bewonerscommissie Sion/Rijswijk Buiten inspireerde hij zijn buurtgenoten om hun gevel te beplanten. Hij kreeg enthousiaste reacties uit de hele wijk. Uiteindelijk was het een handvol bewoners die zich op zaterdagmorgen 2 juni met de schop in de hand meldde.

Dag steen, hallo groen

Voor de gevel van het huis van Lilian Middendorp gingen de eerste stenen eruit om plaats te maken voor zorgvuldig uitgekozen planten in grijze bladtinten. Over het resultaat was ze zeer tevreden. Een week later had ze een tweede tuin voor haar gevel aangelegd. Xiao Zhen Hu wilde een raamtuintje zoals buurman Maarten Klein voor zijn eigen raam had gemaakt. Slechts een strookje van 130 cm lang en 12 cm breed. Een geschikte plek voor verschillende bloeiende rotsplanten. Xiao Zhen Hu was zo enthousiast dat ze direct bij haar andere buren eenzelfde raamtuintje aan ging leggen. ,,Het is nu nog een kleine groep die meedoet aan deze actie, maar het gaat er allereerst om mensen bewust te maken van de noodzaak van meer groen. En het is ook gewoon leuk. Je zult zien dat er meer gaan volgen", zegt de initiatiefnemer. De bewoners hielden zelf de stenen. Het zand dat vrijkwam bij de geveltuinactie werd opgehaald door de gemeente.

Spelregels

In Rijswijk mag je als burger zonder toestemming van de gemeente een geveltuin maken op openbaar gebied. Er zijn wel een aantal spelregels. Zo mag de tuin niet breder zijn dan 30 cm, niet dieper dan 30 cm en moet er 1,5 m vrije ruimte zijn om op de stoep te kunnen blijven lopen. Hoe je dat doet, kun je lezen in de nieuwe folder van de gemeente 'Vergroen je mee?' Ook wordt er door de coördinator Operatie Steenbreek Rijswijk en Groen Dichterbij/IVN een handleiding gemaakt voor het aanleggen van geveltuinen en verschijnt er op www.loketstadskracht.nl een instructiefilmpje.

Maandelijks verschijnt er in Groot Rijswijk de duurzaamheidspagina, waarin de gemeente Rijswijk laat zien welke groene projecten en duurzame ontwikkelingen er plaatsvinden in Rijswijk.

Meer berichten