Julia met haar boek te midden van burgemeester Bezuijen en oud buurman en thans burgemeester van Capelle, Peter Oskam
Julia met haar boek te midden van burgemeester Bezuijen en oud buurman en thans burgemeester van Capelle, Peter Oskam (Foto: Frans Limbertie)

Julia schrijft boek over haar ziekte

Door Frans Limbertie

"Beste Burgemeester, hierbij wil ik u mijn boek 'Time Out' aanbieden. Dit boek heb ik geschreven, met als doel om meer respect te krijgen voor mensen in een rolstoel en ook om het zelf beter te kunnen verwerken. Ik wil u ook bedanken voor alle voorzieningen die Rijswijk heeft voor gehandicapten."

Rijswijk- Via haar spraakcomputer sprak Julia Willemse deze mooie woorden. Een bijzonder moment in het stadhuis afgelopen week op de kamer van burgemeester Michel Bezuijen. Haar ogen glommen van trots.

Het is mei 2013. Julia is een leuke jonge meid van veertien jaar die volop in het leven staat. Ze kan goed leren, is sociaal vaardig, populair op school en ze is een ster op het hockeyveld als dat allemaal plots verandert en het noodlot onverwachts toeslaat. Ze wordt ziek. Nota bene thuis tijdens haar verjaardagsfeest openbaren zich de eerste verschijnselen. Ze wordt onwel en met spoed naar een ziekenhuis gebracht. "Binnen twee weken wisten we precies wat er met Julia aan de hand was," vertelt haar vader Pieter Geert Willemse, zelf huisarts van beroep. "Julia lijdt aan een zeldzame hersenaandoening met de naam NMDA Receptor Encefalitis. Jaarlijkse worden tien mensen op de zeventien miljoen hierdoor getroffen. Bij het horen van zo'n diagnose staat je wereld wel even stil."

Zware tijden breken aan voor Julia, voor haar ouders en haar twee zusjes. Alles komt in het teken te staan van haar herstel. Een lang traject van veel opnames volgt. Ze raakt twee keer in coma, maar komt er beide keren weer uit. Er zijn goede en slechte momenten. Maar Julia geeft niet op. Ze wil een boek schrijven over wat haar is overkomen. Buurman Peter Oskam biedt hulp. Hij kent iemand die levensverhalen van mensen op papier zet en brengt de familie in contact met Marja Slinkert. Met haar schrijft Julia het boek dat er nu ligt.

Hoewel er lichte vooruitgang is, heeft Julia nog steeds wel grote beperkingen. Ze hoort en ziet alles en loopt kleine stukjes. Spreken en schrijven gaan nog niet goed. "Het gaat allemaal heel langzaam zegt haar moeder. Het is soms moeilijk om dat geduld op te brengen, voor ons, maar vooral voor Julia. Ze wil zo graag en ze wil zo veel. Julia was altijd heel actief en nu dit allemaal anders is, frustreert dat haar juist enorm. Ze ziet haar vriendinnen van school gaan en nieuwe opleidingen starten. En zij kan er niet bij zijn. Toch heeft zij langzamerhand meer begrip voor haar situatie gekregen. Ze is een vechtster en een echte doorzetster. Het heeft haar wel een drive gegeven dat het boek er nu is. We zijn trots op onze dochter."

'Time Out' is verkrijgbaar bij Bruna in de Herenstraat en vanaf 17 mei ook in andere boekhandels en via bol.com

Meer berichten