Joost Schoonheim (l) en David van Zelm van Eldik bij de tuin in Park Cromvliet met de zeldzame slangenmuur.
Joost Schoonheim (l) en David van Zelm van Eldik bij de tuin in Park Cromvliet met de zeldzame slangenmuur. (Foto: Robbert Roos)

Samen aan de slag met buurtgroen

Door Robbert Roos

De gemeente Rijswijk wil burgers graag op een actieve manier betrekken bij de stad. Dit kan door zelf te participeren in de groeninrichting van uw wijk of omgeving. De gemeente biedt daarbij graag de helpende hand. Dit soort burgerinitiatieven blijken steeds vaker een groot succes.

Rijswijk - Toen David van Zelm van Eldik zijn woning kocht aan de Beetslaan zag hij het al helemaal voor zich; Park Cromvliet als prachtige verlengstuk van de tuin, voor heel de buurt. Eerder nam hij deel aan andere 'groene' activiteiten in de stad en had regelmatig contact met de gemeente. Zo raakte hij betrokken bij de plannen voor de herinrichting van Park Cromvliet. Door zijn achtergrond in landschapsarchitectuur viel zijn oog op een bijzonder bouwwerk. "Ik herkende direct de slangenmuur. Een uniek bouwwerk waarvan er in Nederland nog maar enkele overgebleven zijn. Door de speciale vorm ontstaat er een plaatselijk microklimaat waardoor zuidvruchten hier prima kunnen groeien." De muur werd in originele staat hersteld. Vervolgens vatte Van Zelm van Eldik het plan op om de van origine bijbehorende moestuin opnieuw aan te leggen. "We plaatsten verschillende vakken met fruitbomen, struiken, en verschillende kruiden. Zo valt er altijd iets te ruiken of te snoepen." Een apart gedeelte is gereserveerd als moestuin voor de naastgelegen Nicolaas Beetsschool die hier hun 'doen'-lessen zoals zaaien, schoffelen, en oogsten volgen. "Inmiddels staan ruim 30 buurtbewoners op de maillijst om mee te helpen. De hele buurt wordt op die manier bij het park betrokken." Joost Schoonheim zag bij de herinrichting van het Jaagpad verschillende bankjes en zithoekjes langs de Vliet verschijnen en dacht: "Wat kunnen we hiermee." Hij nam contact op met de gemeente en die reageerde positief. "Samen met Martin Efdee is bij de Drassige Driehoek gekeken naar de mogelijkheden waarbij 'voedselbos' het uitgangspunt was. De wijk is vrij groen van zichzelf, maar er is weinig eetbaars te vinden." Er werd een lijst opgesteld met struiken en bomen die in het plan pasten en deze werden door de gemeente aangeschaft. Schoonheim: "Dat leverde veel enthousiaste reacties op in de buurt." Inmiddels is men een half jaar verder en begint het ineens van alle kanten te stromen. "Dit weekend de 'natuurwerkdag' met informatie over verduurzaming, we doen mee met de actie steenbreek; plant voor een tegel, en de nationale bijentelling." Schoonheim en Van Zelm van Eldik zijn erg te spreken over wethouder Marloes Borsboom. "Haar enthousiaste en actieve houding biedt veel ruimte voor ideeën en dialoog. Rijswijk wil zo echt op een duurzame manier samenwerken."

Meer berichten