Wethouder Lugthart en ambassadeur en Groot Rijswijk-fotograaf Tino van Dam
Wethouder Lugthart en ambassadeur en Groot Rijswijk-fotograaf Tino van Dam (Foto: Hans Ouwerkerk)

IkPas voor alcohol: 'helaas geen ons val je ervan af'

Een maand lang was Groot Rijswijk-fotograaf Tino van Dam ambassadeur van de Rijswijkse IkPas campagne. Hij deed mee om te zorgen voor bewustwording en om kilo's kwijt te raken. Dat laatste werd een deceptie. "Stoppen met alcohol, geen ons val je ervan af."

Rijswijk - Afgelopen week kwam er een eind aan Van Dam's helletocht. Hoewel geen enorme drinker vindt hij een alcoholische versnapering in het weekend toch wel bij het leven horen. "Doordeweeks drinken doe ik al lang niet meer, maar een maand lang in de weekenden niet drinken vond ik zwaar. Ik vond mezelf ook niet erg gezellig." Zeker ook het feit dat hij door zijn ambassadeurschap geen ons afviel maakte het nog een tandje zwaarder.

Toch heeft Van Dam er geen spijt van. "Ik vind het goed voor de bewustwording. Op de fotoclub is het bijvoorbeeld zo'n gewoonte om de avond met een biertje af te sluiten. Dan is het goed om een keer een alcoholvrije avond te houden."

Rijswijk deed voor het vierde achtereenvolgende jaar mee aan de IkPas campagne. Dertig dagen lang gingen 30 ambassadeurs de uitdaging aan om alcolhol te talen staan. De Rijswijkse wethouder van Volksgezondheid Björn Lugthart deed zelf ook mee en kijkt terug op een geslaagde actiemaand. "De IkPas campagne is ook dit jaar weer succesvol verlopen, dankzij de enthousiaste inzet van onze ambassadeurs en van iedereen die heeft meegedaan. En dat aantal groeit nog steeds. In Haaglanden deden dit jaar 691 mensen mee. Vorig jaar waren dat er 525. Maar veel mensen hebben ook meegedaan zonder zich te registreren. Het werkelijke aantal deelnemers is dus vermoedelijk hoger. Ook heb ik gemerkt dat IkPas inmiddels een begrip is in Rijswijk. Veel mensen kennen de campagne en werken hier graag aan mee. Dit jaar deed ook de plaatselijke horeca mee. Restaurant De Wits stelde zijn locatie beschikbaar en serveerde een speciale alcoholvrije cocktail. Hiermee zijn we er in geslaagd het onderwerp alcoholgebruik onderwerp van gesprek te maken. Ik wil alle ambassadeurs en iedereen die heeft meegedaan hier heel hartelijk voor bedanken!" Voor de meesten was het goed vol te houden. Meest lastige was misschien wel de sociale druk. "Mensen zijn soms verbaasd wanneer je niet meedrinkt", ondervond Femke Merkx van de gemeente. "Je ziet hoe vanzelfsprekend je het eigenlijk vind om alcohol te drinken."

Meer berichten