Ronald van der Meij is trots op Rijswijk Buiten
Ronald van der Meij is trots op Rijswijk Buiten (Foto: Hans van der Wel)

Lijstrekker aan het woord

Door Hans van der Wel

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen interviewt Groot Rijswijk de lijsttrekkers. Dit keer Ronald van der Meij van Gemeentebelangen Rijswijk.

Hoe ben je in de gemeente politiek terechtgekomen? "In mei 2003 ben ik als fractie-assistent begonnen bij Gemeentebelangen Rijswijk. Voor mijn tijd als wethouder ben ik beroepsmatig in verschillende functies zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven actief geweest bij de ontwikkeling en bouw van infrastructuur, kantoren, woningen, winkels en de inrichting van openbare ruimten. Ik heb altijd gewerkt vanuit de overtuiging dat bouwen aan een stad meer is dan alleen het stapelen van stenen. Je hebt een verantwoordelijkheid naar bewoners en bezoekers van een stad dat zij zich uiteindelijk happy moeten voelen in wat je ontwikkelt en bouwt. Daarnaast ben ik als bedrijfseconoom en controller financieel goed onderlegd. Met deze kennis en ervaring stel ik mij graag in dienst van onze mooie gemeente."

Hoe heb je afgelopen jaren ervaren? "Wat mij opviel was dat er in de periode van 2006 tot 2014 een sterke oppositie-coalitie gedachte heerste. Goede ideeën van de oppositiepartijen kregen per definitie geen kans. Als Gemeentebelangen Rijswijk hebben wij de discussie altijd op inhoudelijke gronden gevoerd en hiermee hebben we veel krediet opgebouwd. Mede hierdoor werden we in 2014 de grootste partij en hebben we dit college mogen vormen. Vanaf toen was laagdrempeligheid de rode draad in onze bestuursstijl. Ieder idee van welke partij of bewoner dan ook is welkom en wordt ook serieus genomen. In alle voorgaande lijsttrekker interviews lees je dat ook terug. Maar het absolute hoogtepunt was natuurlijk dat wij met Gemeentebelangen Rijswijk het oude stadhuis hebben weten te behouden. Vele Rijswijkers koesteren hier warme herinneringen aan en daarom is het zo mooi dat dit karakteristieke gebouw kan worden doorgegeven aan een nieuwe generatie."

Waar ben je het meest trots op? "Naast het behouden van het oude stadhuis ben ik zeker ook trots op het project Rijswijk Buiten. We hebben het aangedurfd om op het hoogtepunt van de crisis de eerste paal te slaan. Nu zijn er inmiddels 1200 woning gebouwd en hebben we het duurzaam bouwen hier doorontwikkeld. De rest van Nederland en zelfs het buitenland kijkt mee. In de wijk Sion komen bijvoorbeeld de eerste ZuiverWonen woningen die volledig uit recyclebaar materiaal worden gebouwd. Dat is toch fantastisch!"

Wat is je persoonlijke ambitie? "Om nog een periode als wethouder Stadsontwikkeling verder te gaan. Er komen grote uitdagingen op onze stad af. We staan voor een transformatie van de Plaspoelpolder, de Bogaard, het Stationsgebied en de toegangspoort tot de stad, de Beatrixlaan. Hierin moeten we als gemeente de regie houden, anders vrees ik dat dit voor ons gedaan wordt en zal annexatie weer iets zijn waar Rijswijk rekening mee moet houden. Dit zijn echt dé grote impactvolle zaken die gaan over de toekomst van onze stad en die vragen om een goed professioneel en kundig college."

Stel: Ronald van der Meij heeft het volledig voor het zeggen in Rijswijk, dan zal ik … "Voortvarend en gedreven vanuit professie de grote vraagstukken op het gebied van Stadsontwikkeling beantwoorden. Dit samen met de Rijswijkers. Samen maken wij de stad!"

Meer berichten