Marc Weterings: "Ik zie de term volksvertegenwoordiger vaak anders dan anderen."
Marc Weterings: "Ik zie de term volksvertegenwoordiger vaak anders dan anderen."

Lijsttrekker aan het woord

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen interviewt Groot Rijswijk de lijsttrekkers. Dit keer Marc Weterings van de nieuwe partij Rijswijks Belang.

Hoe ben je tot een eigen partij gekomen?

Ik ben fractiemedewerker geweest bij een andere partij en dat heeft de interesse in de gemeentepolitiek behoorlijk aangewakkerd. Wel merkte ik dat ik de term volksvertegenwoordiger anders zie dan anderen. Ik neem het zeer letterlijk en wil de kloof tussen burgers en politiek verkleinen. Ik wil dat doen door de stem, het geluid en het gevoel van de Rijswijkers over te brengen aan de politiek. Ik kon geen partij vinden die hier hetzelfde inzat, dus zodoende ben ik met Rijswijks Belang gestart. Ik heb een enorme drive om iets goeds te doen voor Rijswijk en heb zelfs mijn fulltime baan opgezegd om meer tijd aan de politiek te besteden.

Hoe heeft de partij zich ontwikkeld sinds de oprichting?

Razendsnel eerlijk gezegd. We zijn in maart begonnen en inmiddels hebben we zestig actieve Rijswijksers zich aangesloten. Dit komt doordat we tussen de burgers staan en direct aan de slag gaan met wat er onder de mensen leeft. Ondanks dat we nog niet in de raad zitten, hebben we in korte tijd veel bereikt.

Wat gaat Rijswijks Belang anders doen dan de gevestigde orde?

Als je met inwoners praat dan krijg je snel reacties van "weer zo'n partij die zijn beloftes niet nakomt". Wij maken echter geen beloftes, maar knokken voor wensen van burgers! We kunnen als partij nooit 31 zetels halen en alle wensen van onze achterban tot uitvoering brengen. Dus je moet helder maken dat je in de samenwerking met andere partijen het beste eruit probeert te halen. Wel hebben we een aantal harde punten, zoals de bescherming van het Rijswijkse Cultureel erfgoed. Zwarte Piet is zwart, Cowboytje en Indiaantje moet je kunnen blijven spelen, de Generaal Spoorlaan blijft de Generaal Spoorlaan en een traditie als het Strandwalfestival moeten we in ere houden of zelfs een extra impuls geven. We staan open voor iedereen, kijken niet naar nationaliteit, maar wel naar gedrag van mensen. Iedereen die is aangepast aan de Rijswijkse normen en waarden behandelen we gelijk.

Wanneer zijn voor jullie de verkiezingen geslaagd?

Als de opkomst hoger is dan wat de statistieken uitwijzen. Dat Rijswijkers met hun verstand gaan stemmen en dus stemmen op een lokale partij. De landelijke partijen zijn de binding kwijt met wat er leeft onder de Rijswijkers. Zij moeten vaak de landelijke lijn volgen. Elke zetel is er één, maar om ons heen horen we prognoses van 3 tot 5 zetels.

Stel: Marc Weterings heeft het volledig voor het zeggen in Rijswijk, dan zal ik …

Een ouderenloket realiseren in het stadhuis, waar ouderen geholpen worden met zaken die normaal via internet gaan. Reorganiseren om bureaucratie tegen te gaan. Een totaal andere aanpak realiseren voor handhaving en parkeerbeleid in Rijswijk. Zichtbaar zijn in de wijk en niet alleen rond verkiezingen. Evenementen toegankelijk maken voor minder validen en het Rijswijks Cultureel Erfgoed bewaken.

Meer berichten