Foto: Hans van der Wel

Lijsttrekker aan het woord

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen interviewt Groot Rijswijk iedere week een lijsttrekker. Deze week is het de beurt aan Constantijn Dolmans van D66.

Heb je altijd al gedroomd om lijsttrekker te zijn?

"Het was geen droom, maar ik vind het wel belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan de gemeente waar ik inmiddels al zo'n dertig jaar woon. Ik ben vanaf jongs af aan vrijzinnig liberaal, dus D66. Vier jaar geleden heeft het bestuur mij gevraagd lijsttrekker te worden en nu mag ik het voor de tweede keer doen."

Hoe kijk je terug op de afgelopen vier jaar als één van de collegepartijen?

"Met heel veel plezier en we hebben een groot aantal van onze punten uit onze vorig verkiezingsprogramma verwezenlijkt. De kwaliteit van het onderwijs in Rijswijk is sterk verbeterd. We hebben er vier brede scholen bijgekregen, waar naast onderwijs ook plaats is voor jeugdzorg en hulpverlening. We hebben in samenwerking met de Rijswijkse bewoners een Stadvisie opgesteld. Zo weten we hoe Rijswijk zich tot aan 2030 kan en moet gaan ontwikkelen. En we hebben een gezonde financiële huishouding achtergelaten. De schuld is met 30% teruggebracht en het risicomanagement is sterk verbeterd."

Jullie hebben een uitgebreid verkiezingsprogramma waar een paar zaken in opvallen. Zoals werken én wonen in de Plaspoelpolder?

"De Plaspoelpolder is nu een gebied dat we misschien liever een beetje wegstoppen, maar dat moet veranderen. Met veel meer gemengde functies en ook wonen waar het kan! Het moet gewoon een aantrekkelijk gebied worden voor ondernemers en inwoners."

En "Ondernemers welkom"?

"In de afgelopen vier jaar is er al meer geld gegaan naar economische zaken gegaan en dat is onder andere gebruikt voor het opzetten van het ondernemersloket. We moeten als gemeente het leven voor de ondernemer wat makkelijker maken en oplossingsgerichter denken. Dit blijft voor ons een speerpunt."

En bruisende evenementen?

"Veel Rijswijkers die we hebben gesproken vinden onze stad geweldig om te wonen, maar er 'gebeurt' alleen zo weinig. Daarom zien we graag meer bruisende evenementen door het hele jaar heen. Een permanent podium op een mooie plek waar Rijswijks talent zich kan ontwikkelen zou een mooie aanvulling zijn."

Wat is je persoonlijke ambitie?

"Om de ambitie van de partij waar te maken vanuit de raad. Ik heb zelf geen college ambities, maar we hebben genoeg kandidaten voor diverse portefeuilles die dat wel hebben."

Stel: Constantijn Dolmans heeft het volledig voor het zeggen in Rijswijk, dan zal ik...
"dat als eerste afschaffen en zal ik de Rijswijkers vragen om mee te doen, mee te denken en mee te beslissen."

Meer berichten