Tot en met 11 maart kunt u in het museum foto's, prenten, tekeningen en schilderijen van de boom bekijken.
Tot en met 11 maart kunt u in het museum foto's, prenten, tekeningen en schilderijen van de boom bekijken. (Foto: Wil Kouwer)

Kastanjeboom Museum Rijswijk wordt gekapt

De tweehonderd jaar oude Kastanjeboom voor de ingang van Museum Rijswijk wordt gekapt. Sinds het najaar van 2015 is duidelijk dat de boom is aangetast door de honingzwam. Uit onderzoek blijkt dat de boom binnen enkele jaren zal afsterven.

Rijswijk - De conditie van de boom is inmiddels zo slecht geworden dat het gevaar van afbrekende takken steeds groter wordt, met alle risico's van dien voor passanten. In samenspraak met de gemeente Rijswijk is daarom besloten om de boom te kappen.
Voorafgaande aan dit besluit heeft Museum Rijswijk onderzoek laten verrichten in het kader van de wet Natuurbescherming. Deze onderzoeken hebben uitgewezen dat er geen beschermde flora en fauna leeft in en nabij de boom. De befaamde bosuil die enige tijd in de boom heeft gewoond, is in 2017 vertrokken. In samenwerking met de gemeente Rijswijk worden er wel kastjes opgehangen in de Herenstraat en in de museumtuin voor uilen en/of vleermuizen.
De boom zal niet helemaal uit het straatbeeld verdwijnen. Dankzij de snoeitechniek kandelaberen zal de stam en het onderste deel van de takken blijven staan. Het risico van afbrekende takken wordt hiermee weggenomen. De werkzaamheden worden uitgevoerd op maandag 5 februari tussen circa 08:00 en 13:00. In verband met de veiligheid zal de Herenstraat die dag voor een deel afgesloten zijn voor doorgaand verkeer.

Meer berichten