Pieter Aaldring geeft als Stadsvogeladviseur graag advies over een juiste inrichting van uw tuin of balkon.
Pieter Aaldring geeft als Stadsvogeladviseur graag advies over een juiste inrichting van uw tuin of balkon. (Foto: Robbert Roos)

Tel mee met de Tuinvogeltelling

Op 27 en 28 januari vindt de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling plaats. U hoeft geen vogelaar te zijn voor deelname want aan deze telling mag iedereen meedoen die beschikt over een tuin of balkon. De resultaten kunt u doorgeven via de site van de Nationale Vogeltelling of via de speciale app. Doe mee en ontdek hoeveel vogelsoorten er in uw buurt te zien zijn.

Rijswijk - De gemeente Rijswijk wil met haar beleid de natuurwaarde in de stad vergroten. De bevolking kan daarbij helpen. Een juiste tuininrichting is van groot belang voor een goede en gevarieerde vogelstand in en rond de stad. Pieter Aaldring werd al vroeg enthousiast gemaakt voor vogels door de verhalen van zijn vader. Hij plakte hele albums vol met vogelplaatjes en fantaseerde over hoe het zou zijn om te kunnen vliegen. Zijn favoriete vogelsoorten zijn de Blauwborst en de Boomklever. Tegenwoordig geeft hij als stadsvogeladviseur advies en voorlichting over vogels in en rond de stad. "Ook in een stad als Rijswijk is er voldoende ruimte voor veel verschillende vogelsoorten. Wist u bijvoorbeeld dat er in en rond de stad meer soorten voorkomen dan op het platteland? Met de juiste inrichting wordt ook uw tuin een groene oase waar vogels graag komen." In een nieuwe wijk als RijswijkBuiten kiezen sommige bewoners al snel voor gemak en bestaat de tuin uit niet meer dan straatwerk. Terwijl vogels juist een gevarieerde, groene omgeving prettig vinden met planten en struiken die bloeien vanaf het vroege voorjaar tot in het late najaar. Zo'n groene tuin hoeft helemaal niet ingewikkeld of onderhoudsgevoelig te zijn maar met de juiste aanplant zo te realiseren. Aaldring: "Geen steriele soorten, maar variëteiten die door het hele jaar nectar, zaden, noten of bessen geven die als voedsel kunnen dienen voor vogels, of soorten waar veel insecten op af komen. Een vogel verliest 's nachts zo'n 10% van het lichaamsgewicht. Dit moet overdag weer aangevuld worden. En wist u dat mezen per broedsel tussen de 8 en 10.000 rupsen eten?" Bij een ideale vogeltuin of balkon gaat het om de 4 V's. Voedsel, voorplanting, veiligheid en variatie. Als die balans er is zullen vogels uw tuin al snel bezoeken." Voorbeelden van planten en struiken die aan deze voorwaarden voldoen kunt u terugvinden in de Tuinvogelwijzer van de Vogelbescherming Nederland. Voedsel aanbieden in de vorm van zaden of meelwormen kan het hele jaar door, maar let wel op ongedierte zoals ratten die op overvloedig voedsel afkomen. Vet of pindakaas is alleen in de wintermaanden nodig. Tijdens het weekend van 27 en 28 januari worden de verschillende vogelsoorten nationaal in kaart gebracht. Iedereen kan hieraan meedoen in drie gemakkelijke stappen. Pieter Aaldring: "Tel op een moment in dit weekend een half uur de vogels die u ziet in uw tuin of op uw balkon. Overvliegende vogels tellen niet mee. Noteer alle waarnemingen van een soort maar tel deze niet bij elkaar op. Geef alleen het hoogste aantal door wat u in een keer hebt gezien. Geef uw telling vervolgens door via de app Tuinvogels of website www.tuinvogeltelling.nl." Op de website is ook een instructiefilmpje terug te vinden.

Meer berichten