Delfts Symphonie Orkest opent 14 januari nieuw seizoen concertserie in de Bonifatiuskerk

Het nieuwe seizoen van de concertserie in de Bonifatiuskerk start op zondagmiddag 14 januari om 15.00 uur met het Delfts Symphonie Orkest (DSO). Michel Bezuijen, de burgemeester van Rijswijk, verricht de officiële opening van het inmiddels 14e seizoen van de concertserie Muziek in de Bonifatius in de Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk.
Onder leiding van dirigent Peter Gaasterland en met medewerking van hoboïste Pauline Oostenrijk speelt DSO de ouverture ‘Corolian’ van Ludwig van Beethoven, hoboconcert KV 314 van Wolfgang Amadeus Mozart en Symfonie nr. 2 van Ludwig van Beethoven. Het concert begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte.

Het Delfts Symphonie Orkest, een amateurorkest dat is opgericht in 1919, bestaat uit ca. 70 leden. Peter Gaasterland is de vaste dirigent van het Delfts Symphonie Orkest. Van huis uit is hij fagottist. Na de afronding van zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam kwam hij via het Utrechts Symfonie Orkest en het Radio Symfonie Orkest in het Residentie Orkest van Den Haag terecht en daar was hij jarenlang solofagottist. Pauline Oostenrijk ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs. Voordien had ze bij nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept. Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 1995 is Pauline als solo-hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest.

De ouverture Coriolan van Beethoven is gebaseerd op een historische vertelling uit het Romeinse rijk over generaal Gaius Marcius, die rond het einde van de 5e eeuw voor Christus zou hebben geleefd. Na succesvolle veldtochten tegen de Volsken - een rivaliserend volk - en onderwerping van de Volskense stad Corioli kreeg hij de titel ‘Coriolanus’.

Mozart componeerde het hoboconcert in C, KV 314 in 1777, rond zijn 21e levensjaar. Dit concert is geschreven in opdracht van de hoboïst Guiseppe Ferlendis uit Bergamo (Italië). Mozart heeft het later van hobo- naar fluitconcert in D omgewerkt. Door een wending van het lot is het fluitconcert (eveneens KV 314) door de eeuwen heen bekend gebleven, maar pas in 1920 weer in zijn huidige vorm teruggevonden in Salzburg.

Ludwig van Beethoven schreef zijn tweede symfonie in 1802, slechts twee jaar na de succesvolle voltooiing en uitvoering van zijn eerste symfonie. Hij was 32 jaar oud en kreeg toen al last van gehoorverlies, dat in zijn latere leven tot volledige doofheid zou leiden. Dit weerhield hem er niet van om steeds grotere werken te componeren. Deze tweede symfonie is opgedragen aan een patroon van Ludwig van Beethoven, Karl Lichnowsky.

Meer berichten