Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien.
Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien. (Foto: KWF)

Steeds meer plaatsen rookvrij

Door Robbert Roos

Dat roken slecht is weet iedereen. Toch zijn er nog steeds veel openbare plaatsen waar gerookt wordt. Plaatsen waar ook kinderen komen. Om hier verandering in aan te brengen is op de televisie onlangs de campagne Rookvrije Generatie gestart.

Rijswijk - Het is een van die goede voornemens die veel mensen met de start van een nieuw jaar willen uitvoeren; stoppen met roken. Iets wat door de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds natuurlijk aangemoedigd wordt. Jaarlijks overlijden 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. De campagne Rookvrije Generatie op de televisie laat aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, duidelijk zien wat u kunt doen om uw omgeving, school of sportvereniging rookvrij te maken. Op weg naar een Rookvrije Generatie want kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders en/of verzorgers. Gelukkig wordt er al veel gedaan. Zoetermeer is een voorbeeld voor andere gemeentes die zich aan willen sluiten bij de Rookvrije Generatie. Mischa Stubenitsky van het KWF: "De gemeente Zoetermeer is enorm actief en er worden veel initiatieven ontplooid om kinderen te beschermen tegen schadelijke gevolgen van tabak." Zo ondersteunen de drie Stadsboerderijen, Hockeyclub MHCZ, en voetbalvereniging S.V. Oosterheem het initiatief Rookvrije Generatie. Maar Zoetermeer is niet de enige gemeente in de regio die actief is. Ook in de gemeente Rijswijk hebben verschillende deelnemers zoals de hockeyclub, korfbalvereniging, de kinderboerderij, en het Tennispark Welgelegen zich aangesloten bij de ambitie van de Hartstichting, het Longfonds en het KWF. Om over zes jaar geen enkel kind op een sportvereniging meer te confronteren met schadelijke tabaksrook. "Door de accommodatie tijdens de openingstijden grotendeels rookvrij te maken geven we als vereniging het goede voorbeeld en bieden we een gezonde sportomgeving." Aldus het bestuur. In Delft zijn café Kobus Kuch, het Pleijsier College, Stanislas College en SC Delfland enkele deelnemers van het initiatief.

Op de website www.rookvrijegeneratie.nl zijn gratis materialen te downloaden en vindt u veel informatie zoals flyers, tips, stappenplan en posters. Ook vindt u hier inspirerende voorbeelden van mensen, organisaties en gemeentes die u al zijn voorgegaan en zich met hun initiatief inzetten voor een Rookvrije Generatie. U kunt ook een persoon of organisatie voordragen die een Rookvrije Generatie Award verdient.

Meer berichten