Arie Verwoert heeft een inspirerend boek geschreven dat de lezer vooral inzicht in zichzelf geeft.
Arie Verwoert heeft een inspirerend boek geschreven dat de lezer vooral inzicht in zichzelf geeft. (Foto: Hans Ouwerkerk)

'Met de kerst terug naar de essentie'

Door Mack van Gageldonk

December, feestmaand? Of maand van verplichtingen? Arie Verwoert, auteur van het net verschenen boek 'Weerspiegelingen van je ziel', heeft een inspirerende visie.

Rijswijk - Kerst komt er weer aan. Velen komen met de familie bij elkaar. Leuk, maar ook best een verplichting. Gezelligheid lijkt het hoogst haalbare. Volgens Arie Verwoert kan het ook anders. "Kerst is symbool voor de geboorte. We vieren de geboorte van Jezus. Hoe mooi en symbolisch zou het zijn je zelf ook een soort geboorte, een vernieuwing, zou doormaken. Neem de tijd voor bezinning. Kijk naar jezelf. Waar ben je trots op wat je dit jaar hebt gedaan en wat je hebt behaald? Kun je er blij zijn? Zijn er dingen, die je achter je wil laten in je leven? Wil je dingen omzetten en de kracht gebruiken om daar de focus op te leggen om jezelf dat te gunnen?"

Het gezellig samenzijn rond Kerst is volgens Arie Verwoert ook een mooi moment om naar elkaar te luisteren. "Veel mensen denken dat ze een ander kennen. Dat is dodelijk als je een gesprek met iemand aangaat, want je hebt meteen je oordeel klaar. Maar als je vindt dat je de ander kent, dan mag de ander niet meer veranderen. Dan mag de ander zichzelf niet meer ontwikkelen en dan mag de ander zichzelf niet meer ontplooien. Ik denk dat we juist de Kerst moeten gebruiken om bewust te zijn van: durven we de ander echt te zien?"

Bij het boek hoort ook een set inspiratiekaarten. "Het zijn kaarten met vragen, die jou triggeren om de vaste patronen te doorbreken. In gezelschap werkt dat heel goed. Stel dat jouw vader een moeilijke prater is en jouw moeder iets dominanter dan ga jij er in een gesprek waarschijnlijk rekening mee houden. Terwijl, als je een kaart trekt dan kun je iemand stil krijgen, die altijd de boventoon voert of iemand, die nooit iets zegt, kun je in één keer aan het praten krijgen. Meer niet. Zo kun je de gevoelens van een ander echt leren kennen en kun je jouw Kerst heel simpel betekenis geven en een moment laten zijn voor bezinning."

Meer berichten