Logo grootrijswijk.nl


Een trotse groep die met z'n allen werken aan het project 'Aan de Slag'
Een trotse groep die met z'n allen werken aan het project 'Aan de Slag' (Foto: Frans Limbertie)

AZC Rijswijk begint met 'Aan de Slag'

Frans Limbertie

In navolging van het succes in Nijmegen en Utrecht is nu ook het AZC in Rijswijk begonnen met het project 'Aan de Slag'. Doel van het project is om asielzoekers meer bij Nederland te betrekken en hen actief te laten zijn met tal van vrijwilligerswerkzaamheden. Het is de bedoeling om dit ook in tal van andere gemeenten een vervolg te geven. Rijswijk werkt hier natuurlijk graag aan mee.

Rijswijk - Het is een druilerige maandagmorgen wanneer we ons richting Lange Kleiweg begeven. Maar dat mag de pret niet drukken, want zodra we de ruimte van het AZC betreden, waar de zogenaamde 'kick off' van dit project van start gaat, ontwaren we een vrolijke en uitgelaten stemming: allemaal blije en tevreden gezichten. Iedereen heeft er zin in, zoveel is wel duidelijk. Miriam Bryson, directeur Welzijn Rijswijk, laat de aanwezigen weten dat ze met haar team het project 'Aan de Slag' vorm en inhoud wil geven. Verder geeft ze aan enorm blij te zijn dit niet alleen te hoeven doen. "Iedereen investeert hierin," zegt ze. "Het AZC, de gemeente Rijswijk en diverse andere maatschappelijke organisaties doen dit door zichzelf open te stellen en vrijwilligerswerk aan te bieden aan de bewoners van het AZC. We werken met z'n allen samen." Miriam introduceert haar collega's Azar, Anna en Lisette. Het drietal is verantwoordelijk voor de coördinatie van het project. Lisette Elgershuizen, sociaal werker bij Welzijn Rijswijk, vertelt dat ze in september met z'n drieën enthousiast zijn begonnen. "Maar we hebben natuurlijk nog veel meer mensen nodig. Alle hulp is welkom," laat ze weten. "We hebben gelukkig veel supporters die zelf in het AZC hebben gezeten en die begrijpen wat bewoners soms door moeten maken. Zij zorgen dan ook voor een stukje begeleiding. Uiteraard wordt dit door het AZC gestimuleerd."

Een aantal bewoners van het AZC wordt deze morgen feestelijk in het zonnetje gezet. Zij hebben zich al een paar keer flink ingezet voor andere Rijswijkers. En bij vier keer krijg je vanzelf een certificaat. Met gepaste trots ontvangen ze een bloemetje plus het zo felbegeerde papiertje. "Door vrijwilligerswerk te doen krijgen de bewoners vanzelf contact met Nederlandse mensen," zegt Lisette. "Ze staan zelfs enorm te trappelen om aan de slag te gaan. Bovendien is de kans groot dat ze de taal leren, ons land leren ontdekken en nieuwe contacten maken. Een goede manier om zo aan hun toekomst te werken. Een duidelijke win win situatie." Het project 'Aan de Slag' duurt twee jaar en valt onder de paraplu van de stichting Pharos. Er wordt nog hard gezocht naar bedrijven, stichtingen en organisaties die mee willen werken. Kijk voor info op: www.aandeslag.info

Meer berichten

Shopbox