Logo grootrijswijk.nl


Links staat de burgemeester M. Bezuijen, in het midden de officier van justitie N. Boersma en rechts teamchef R. Stoffer.
Links staat de burgemeester M. Bezuijen, in het midden de officier van justitie N. Boersma en rechts teamchef R. Stoffer. (Foto: Hans van der Wel)

Het onzichtbare zichtbaar maken

Door Hans van der Wel

Afgelopen dinsdag presenteerde burgemeester Michel Bezuijen de actieve rol van de gemeente in het bestrijden van de 'ondermijnende criminaliteit'. Buiten de reguliere driehoek Openbaar Ministerie, burgemeester en politie wordt hierin samenwerking gezocht met ondernemend Rijswijk. Speciaal voor deze gelegenheid organiseerde de gemeente samen met Belangen Bedrijven Rijswijk het event 'Ondernemers Alert'.

Rijswijk - Dit evenement werd gehouden in een obscuur leegstaand pand in de Plaspoelpolder. In dit pand is nog niet zo lang geleden een wietplantage opgerold. Volgens officier van justitie N. Boersma zijn er landelijke cijfers die aantonen dat veel 'ondermijnende criminaliteit' plaatsvindt op bedrijventerreinen. Het is dan logisch te veronderstellen dat dit ook in de Plaspoelpolder kan voorkomen.

Maar wat is nu precies die 'ondermijnende criminaliteit'? De burgemeester legt uit dat dit te maken heeft met de dunne scheidslijn die er kan zijn tussen onder- en bovenwereld. Juist de schijnbare anonimiteit van een bedrijventerrein kan een broedplek zijn van zaken die er niet thuis horen. Voorbeelden hiervan zijn georganiseerde hennepteelt en drugscriminaliteit, witwaspraktijken en door- of invoer van illegale goederen.

De gemeente maakt zich sterk voor een hechte samenwerking omdat zij blij is met wat de bedrijven voor Rijswijk betekenen. "Het ondernemersklimaat moet zo optimaal mogelijk zijn om de Rijswijkse economie te stimuleren, maar we kunnen het niet alleen. Ook de bedrijven zelf kunnen een bijdrage leveren aan een eigen veilige leefomgeving".

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld alert zijn op hun eigen omgeving en verdachte zaken melden. Het komt nog vaak voor dat ondernemers bepaalde dingen zien, maar niet door hebben wat dit betekent. Ook het gevoel dat er met een melding niks wordt gedaan, kan een reden zijn om niet te melden. Met de bijeenkomst hoopt de gemeente in ieder geval het bewustzijn van de Rijswijkse ondernemers een boost te geven en het belang te laten zien van overleg met elkaar. Volgens officier van justitie Boersma is die eerste signalering en melding hiervan belangrijk. "Door de samenwerking en het delen van diverse informatiebronnen van alle samenwerkende partijen kan het boven water krijgen van de onderwereld effectiever". Burgemeester Bezuijen hoopt hiermee de pakkans te vergroten, maar ook dat hier preventieve werking vanuit gaat. "Maar een belangrijk doel van dit project is dat ondernemers eerder durven te melden, dat er op een zorgvuldige manier met de melding wordt omgegaan en dat het ondernemersklimaat verbetert", aldus de burgemeester.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox