Logo grootrijswijk.nl


De Rijswijkse collectanten gaan er volgende week flink tegenaan!
De Rijswijkse collectanten gaan er volgende week flink tegenaan! (Foto: Frans Limbertie)

'Als collectant direct contact maken'

Frans Limbertie

Binnenkort start de Alzheimer Collecteweek. Van 6 tot en met 11 november gaan ook in Rijswijk vrijwilligers met de collectebus de straat op. Bij Cardia, locatie Onderwatershof kregen de vrijwilligers nog snel even wat slimme tips en weetjes gedeeld over hoe ze het beste te werk kunnen gaan. 'Ik vraag altijd aan de mensen of ze samen met mij dementie de wereld uit willen helpen."

Rijswijk - "Kijk voor je aanbelt even naar het type huis. Is er iets speciaals dat je ziet, bijvoorbeeld een leuke tuin, hond of een mooie deur, gebruik het dan als opening voor een gesprek. Kans is groot dat je wat gemakkelijker contact krijgt en zodoende wat meer geld ophaalt."

Deze tip is afkomstig van Nancy Podt. Zij is als een van de twee wijkcoördinatoren verantwoordelijk voor de collecte in Rijswijk en geeft deze avond de presentatie in de zaal van Onderwatershof. Laat je niet van je stuk brengen, blijf netjes, vriendelijk en beleefd, is haar motto. "We hebben ook kaartjes die we aan de bewoners kunnen geven, voor het geval ze geen cash geld in huis hebben. Ze kunnen dan zelf een storting doen. Je kunt ook op een later tijdstip even teruggaan." Wat is verder belangrijk voor de collectant? " Wat ik meestal doe als ik in mijn eigen wijk collecteer, is mijzelf netjes voorstellen. Ik vraag dan bijna altijd of zij me willen helpen om dementie de wereld uit te bannen? Vaak wordt er spontaan gereageerd, omdat ze dit een leuke en directe benadering vinden. Als je een goed verhaal hebt, is vrijwel iedereen bereid om wat in die bus te doen."

De collecteweek vindt plaats van 6 t/m 11 november. Het is de week nadat de klok naar de wintertijd is teruggezet en het dus vroeger donkerder wordt. "Nadeel is dan wel dat de mensen minder vaak open doen wanneer zij niemand verwachten," zegt Joyce van Middelkoop, net als Nancy ook al een tijdje met veel plezier werkzaam als coördinator. "Ik ga meestal die zaterdag bij de Rijswijkse markt en bij de Albert Heijn in de Kerklaan staan. Altijd hele fijne contacten met iedereen daar," zegt ze. "Wel moet er altijd wel even toestemming worden gevraagd om daar te staan," geeft Nancy aan. Maar dat is nooit een probleem. Iedereen werkt mee alsof het de gewoonste zaak van de wereld is." Na afloop van het collecteren verzameld iedereen zich bij Nancy thuis, waar het geld wordt geteld en dochters Fenna en Esmée de collectanten voorzien van koffie en zelfgebakken taart.

Onderwatershof was gastheer voor de voorlichtingsavond. Wel is er een kleine tegenprestatie aan verbonden. Collectanten worden gevraagd te helpen bij een high tea in de zorginstelling en/of eens een keer wandeling met de bewoners te maken.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox