Logo grootrijswijk.nl


Roger Daal, hier samen met zijn vrouw Petra en burgemeester Bezuijen, heeft hoge verwachtingen van zijn bedrijf
Roger Daal, hier samen met zijn vrouw Petra en burgemeester Bezuijen, heeft hoge verwachtingen van zijn bedrijf (Foto: Frans Limbertie)

'Ondernemen met een handicap'

Door Frans Limbertie

Wanneer zelfs de burgemeester op zijn fiets speciaal langskomt om je nieuwe zaak feestelijk te openen en in zijn speech de loftrompet over je steekt, moet je wel een bijzonder mens zijn. En dat is Roger Daal. Een man die tegenslagen overwon en juist leerde met zijn handicap om te gaan. Gevolg: hij specialiseerde zich in de allerbeste rolstoelen en opende afgelopen zaterdag op een nieuwe locatie aan de Lange Kleiweg zijn bedrijf RDMobility.

Rijswijk - Over publieke belangstelling heeft Roger deze zaterdagmiddag bij de opening niet te klagen. Eerder al wijdde De Telegraaf en het Algemeen Dagblad aandacht aan deze sympathieke Rijswijkse ondernemer.

'Niet meer denken: ik kan dit niet, dus ga maar niet, maar: ik kan dit wel en ga wel.' Dat is zo'n beetje het motto van deze Roger Daal. Door een noodlottig op Curaçao kwam hij op twintigjarige leeftijd in een rolstoel terecht. Hij verhuisde kort daarna naar Nederland omdat hij er voor zichzelf meer kansen zag. "Ik heb mijn studie als werktuigbouwkundige afgerond en daarna elf jaar lang als werkvoorbereider gewerkt," vertelt hij. "Mijn droom was altijd om voor mijzelf te beginnen. Drie jaar geleden zijn mijn vrouw en ik met dit bedrijf gestart. Eerst vanuit de huiskamer, later betrokken we een garagebox, waar ik een mooi vloertje en een klein keukentje had laten aanleggen. Doordat het zo goed ging lopen, besloten we naar een andere locatie uit te kijken en ons oog viel hier op. Inmiddels zijn we met de verkoop van vijf stoelen per maand naar drie stoelen per week gegaan. Ja, dan heb je wel een grotere locatie nodig," lacht Roger.

Hoe verloopt het hele proces met de stoelen? "We maken de stoelen hier gebruiksklaar, we meten het lichaam van de gebruiker op, waardoor we precies de rolstoel kunnen leveren die ze willen. In de fabriek tekenen ze het via een speciaal computerprogramma uit. We checken het vervolgens en als wij groen licht geven, gaan zij bouwen aan de stoel." Roger voegt eraan toe dat zo'n stoel dan meestal binnen een week of zes klaar is. Hoe koos hij uiteindelijk voor deze branche? "Je moet een richting kiezen die je zowel fysiek alsook mentaal aankunt. Bovendien is wat ik nu doe voortgekomen uit een passie. Ik miste iets speciaals in rolstoelen en vond dat het beter kon en beter moest. Ik zit al vierentwintig jaar elke dag in een rolstoel, dus ik weet waarover ik praat. Ik stel hoge eisen aan wat ik doe. Ik kan de stoelen niet zelf maken, maar ik kan wel aangeven hoe ik het wil. Doel is uiteindelijk de juiste stoel te maken waarmee de klant zijn of haar beperking zo goed mogelijk in kan zetten, zodat ze mee kunnen doen met deze maatschappij."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox