Logo grootrijswijk.nl


Yoshua aan de Wiel is supertrots op zijn eerste roman!
Yoshua aan de Wiel is supertrots op zijn eerste roman! (Foto: Frans Limbertie)

Een tramrit met alleen maar stilte

Frans Limbertie

Tim Glasmaker heeft in z'n jonge leven al heel wat meegemaakt. Op vijftienjarige leeftijd overleefde hij ternauwernood een terroristische aanslag. En als Tim op een goede dag in de tram zit, gebeurt er iets bijzonders. Hij ontmoet er een aantal mensen waardoor alles samen lijkt te vallen. Wat volgt is een aaneenschakeling van spanningen, woede en verdriet, maar ook geluk.

Rijswijk - Het bovenstaande zou echt gebeurd kunnen zijn, ware het niet dat het hier gaat om een roman. Yoshua aan de Wiel is zijn naam en hij debuteert al op 16-jarige leeftijd met zijn boek 'Stilte in de Tram', dat net is verschenen. Yoshua begon al met schrijven in groep 7 van de basisschool. "Dat was mijn eerste fictieverhaal," vertelt hij. "In de brugklas heb ik ooit eens een script geschreven. De bedoeling was om dit te gaan verfilmen met wat vrienden. Helaas is dit er nooit van gekomen." Maar het was uiteindelijk wel de opmaat voor het boek. Hoe kreeg hij het idee voor dit verhaal? "In de tram, met koptelefoon op en bezig met een opzet voor een verhaal, viel mij ineens iets op. Het liedje waar ik naar luisterde was afgelopen en ik merkte dat het muisstil was in de tram. Best vreemd en apart. Want er zaten flink wat mensen in die tram. Toen kreeg ik plots het idee voor de titel van het boek. Als ik eenmaal achter mijn laptop zit, komt het allemaal vanzelf. Ik ben een druk iemand, maar kan mijn focus gelukkig wel op één ding houden. Als ik met iets bezig ben, wil ik het hoe dan ook afmaken."

In het boek gebeurt er veel rondom de hoofdpersoon Tim. Hij krijgt een relatie met Tess, een meisje dat in haar leven al veel heftige dingen heeft meegemaakt. Yoshua heeft in zijn roman, die zich trouwens afspeelt in het jaar 2025, de karakters dicht bij zichzelf weten te houden. "Zo kan ik mij het beste inleven in de karakters." Er zit redelijk veel in van Yoshua zelf? "Natuurlijk vergroot en aangedikt," zegt hij met een knipoog. Uiteindelijk heeft Yoshua zo'n zes maanden aan de roman gewerkt. "Mijn lerares Nederlands heeft het gecorrigeerd, voornamelijk op spelling." Wil Yoshua doorgaan met schrijven nu hij eraan heeft geproefd? "Absoluut!," roept hij enthousiast. "Ik zie dit als een opstap voor later en wil dolgraag een tweede en zelfs een derde roman schrijven. En ik wil proberen om het verhaal van deze roman te gaan verfilmen, misschien als regisseur of anders als acteur. Ik wil het beslist zelf doen, want ik ben nou eenmaal iemand die graag de touwtjes in handen heeft."

'Stilte in de Tram' is uitgegeven bij Boek-Scout. https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=8254

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox