Logo grootrijswijk.nl


Initiatiefnemer Jos Notenboom is enthousiast over project met zonnepanelen
Initiatiefnemer Jos Notenboom is enthousiast over project met zonnepanelen (Foto: Frans Limbertie)

Eerste Energie Coöperatie op stapel

Door Frans Limbertie

Rijswijk heeft z'n eerste Energie Coöperatie in oprichting. Lege daken van grote gebouwen worden straks vol gelegd met zonnepanelen. Deelnemers van de nieuwe coöperatie kunnen daar van profiteren. Hiervoor heeft een initiatiefgroep onlangs een interim bestuur gevormd. Laat de duurzame energie maar stromen.

Rijswijk - Een van de leden van deze initiatiefgroep is Jos Notenboom. Hij ging in juli met pensioen, maar stilzitten is er voor de voormalig hoofdinspecteur van de Nederlandse Politie niet bij. Hij is enthousiast over het project en vertelt: "Iemand van Zon op Nederland, een overkoepelende organisatie die heel veel andere coöperaties aan zich heeft hangen, heeft ons van de nodige informatie voorzien omtrent het project van de zonnepanelen. Dit heeft ons doen besluiten om een zogenaamde Energie coöperatie op te richten." Waarom een coöperatie? "Dit was noodzakelijk omdat alleen wanneer de energie door de coöperatie wordt opgewekt, de leden belastingvoordeel kunnen krijgen. Dan wordt het interessant natuurlijk. Je kunt op die manier energiebewust bezig zijn en geld uitsparen," aldus Notenboom. "We hebben hiervoor alvast een interim bestuur gevormd. De gemeente heeft ons inmiddels via initiatiefneemster Sheila Savkoor toegezegd dat zij gaat zorgen voor een dak waar minimaal honderd panelen kunnen worden geplaatst. Honderd is de richtlijn. Daar starten we mee en gaan dan kijken of het verder uit kunnen bouwen. We hopen deze maand een definitief akkoord te krijgen voor een bepaald dak binnen Rijswijk."

Welke mensen kunnen deelnemen aan zo'n coöperatie? "Alle mensen die wonen in de postcodes rondom de locatie waar die zonnepanelen komen te liggen. De coöperatie gaat ze plaatsen. Op de koop van zonnepanelen of certificaten kunnen leden van de coöperatie zich inschrijven. Via de zonnepanelen kun je stroom opwekken. Een zonnepaneel levert 250 kilowatt op en daar kun je dan een aantal van afnemen. Dat is de investering die je doet en dat verdien je dan in zes á zeven jaar terug, doordat je een belastingvoordeel krijgt van ongeveer 12 cent per kilowatt op het eigen stroomverbruik."

Duurzaamheid moet niet alleen komen van overheden, ook de burger moet zijn huishouden verduurzamen, vindt hij. Gelukkig wordt er wel steeds meer naar duurzaamheid gekeken. "Een goed voorbeeld is het energielabel bij producten in winkels. Zelfs als je je huis verkoopt ben je al verplicht om een energielabel te verstrekken. We zijn dus op de goede weg wat duurzaamheid en energiezuinigheid betreft." Meer info: www.zonopnederland.nl.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox