Logo grootrijswijk.nl


Zonne-Strijp kijkt terug en vooruit

Afgelopen voorjaar organiseerden wijkbewoners van De Strijp de energiebesparingscampagne ZonneStrijp. Dit is een initiatief om via een collectieve inkoopcampagne energiebesparende maatregelen aan te schaffen. De actie was met 125 opdrachten een succes. Inmiddels nadert de uitvoering van de verstrekte opdrachten zijn voltooiing.

Rijswijk - De campagne bracht naast energiebesparende onderhoudsmaatregelen zoals het vernieuwen van de ventilatiebox, het reinigen van de ventilatiekanalen of het vervangen van de cv-ketel ook toevoegbare energiebesparende maatregelen onder de aandacht.

Paradepaardje

"Zonnepanelen waren toch wel het paradepaardje", blikt Arnold Homan namens projectteam Zonne-Strijp terug. "Met de vele platte daken in De Strijp is het een interessante maatregel,waarmee je je eigen stroom duurzaam opwekt, terwijl je er nagenoeg niets van ziet. Echter hadden we als initiatiefnemers gehoopt meer medebewoners op weg te helpen naar duurzame energieopwekking. Mogelijk vormt de wildgroei aan campagnes, aanbiedingen en partijen die zonnepanelen aanbieden een oorzaak: de welbekende bomen en het bos. Maar ook de investering, die bij een gemiddeld systeem nog steeds over de 3.000 euro gaat, kan een drempel vormen."

Homan vindt niet dat wachten tot de prijzen zakken de oplossing is. "We zitten dan wel in het najaar, maar die zonnestralen gaan nu aan je neus voorbij. Eén van de kopers vertelt dat hij de hele dag via zijn telefoon kijkt naar de prestaties van zijn set nieuwe zonnepanelen. Nieuwe gebruikers delen binnen een email-groepje ervaringen en geven elkaar tips. Een mooi voorbeeld van sociale duurzaamheid", zo zegt hij.

Voorbeeld

Met Zonne-Strijp is – na de campagne ‘de Strijp Duurzaam’ van 2013/2014 – wederom een ‘duurzame stap’ gezet in De Strijp. Homan: "En het heeft nog meer effect, want buren die niet meededen vragen de nieuwbakken energieproducenten naar ins en outs. En zo gaat het ook met die nieuwe ventilatiebox: is die echt stiller en zuiniger? Ja, is het onomwonden antwoord." De initiatiefnemers, die met steun van de gemeente professioneel werden begeleid door Frank Spruit van Het Energieloket, zijn tevreden. Zij hopen dat andere wijken hun voorbeeld volgen en nodigen geïnteresseerden die het voortouw in hun wijk, buurt of straat willen nemen van harte uit contact te zoeken via duurzamestrijp@yahoo.nl. Het Initiatievenloket van de gemeente dat deze week wordt gelanceerd, is daarvoor ook een mooi startpunt.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox