Logo grootrijswijk.nl


Volgens Ruud Ruis zijn de deelnemers aan de rondleidingen erg enthousiast als ze in de bunkers komen en ontdekken hoe groot het complex is. (Foto: Staatsbosbeheer)
Volgens Ruud Ruis zijn de deelnemers aan de rondleidingen erg enthousiast als ze in de bunkers komen en ontdekken hoe groot het complex is. (Foto: Staatsbosbeheer)

'Komen we hier nog Duitsers tegen?'

Rijswijker Ruud Ruis vult zijn zaterdagen in de zomer met een speciale bezigheid: hij is als vrijwilliger gids voor Staatsbosbeheer in bunkercomplexen in Wassenaar. Niet de meest alledaagse manier om je vrije tijd door te brengen, maar Ruis vindt het erg leuk om te doen.

Wassenaar - Ruis: "Toen Staatsbosbeheer op zoek was naar gidsen voor hun twee complexen (Rijksdorp en de Vleermuisbunker) heb ik mij gelijk aangemeld! Ik ben geboren en getogen in Den Haag en kwam als kind vaak in het Haagse Bos, Clingendael, de duinen en natuurlijk op het strand. Op deze plekken zijn veel bunkers. Veel daarvan waren in de jaren zestig en zeventig nog min of meer open." Samen met vriendjes en uitgerust met een zaklantaarn ging hij in die tijd regelmatig op ontdekkingstocht in de bunkers. "Hoe geheimzinniger hoe beter."

In de loop van de tijd werd het steeds moeilijker om zonder begeleiding naar binnen te gaan in deze restanten van de oorlog. De bunkers werden beter of helemaal afgesloten. "Gelukkig werden er wel steeds meer omgedoopt tot museum."
Ruis ging zich steeds meer interesseren voor vestingbouw en de Eerste en Tweede wereldoorlog. En zo kwamen twee dingen samen: zijn interesse in bunkers en geschiedenis. Geen wonder dus dat de geboren Hagenaar zich meteen aanmeldde als gids voor de bunker Rijksdorp en de Vleermuisbunker in Wassenaar toen hij daarvoor een oproep tegenkwam. "Ik vind het leuk om in beide complexen rondleidingen te verzorgen, de verschillen tussen de complexen zijn groot." Zelf vindt hij het hek bij de ingang en het oude Rijksdorp hek van het voormalig villapark de mooiste plekken. "Hier kan je goed zien hoe vergankelijk alles is."

De bezoekers zijn volgens Ruis altijd erg enthousiast als ze binnen het complex zijn en tot de ontdekking komen hoe groot het werkelijk is. Regelmatig wordt hem tijdens een rondleiding de vraag gesteld: 'Komen we nog Duitsers tegen?" En niet alleen door kinderen. Geweldig toch."

2 reacties
Meer berichten