Logo grootrijswijk.nl


Huub Klunder (r) met z'n neef Jaap Nieuwmans. Jaap is volgens hem het geweten van Rijswijk. Foto Frans Limbertie.
Huub Klunder (r) met z'n neef Jaap Nieuwmans. Jaap is volgens hem het geweten van Rijswijk. Foto Frans Limbertie. (Foto: Frans Limbertie)

Rijswijkse historie in beeld gebracht

Door Frans Limbertie

Dankzij Beeldbank Rijswijk (www.beeldbankrijswijk.nl) kunnen we een beetje terugkeren en verlangen naar de tijd dat alles nog anders en gemoedelijker was. U vindt hier 11.000 foto's uit het verleden en de huidige tijd van Rijswijk. Museum Rijswijk en een aantal vrijwilligers vullen de collectie regelmatig aan. Eens per maand is er een ochtend gereserveerd in de Onderwatershof aan de Van Vredenburchweg 26, waar de foto's van het vroegere Rijswijk in het groot worden geprojecteerd.

Rijswijk - Het publiek dat deze morgen de ruime theaterzaal van de Rijswijkse zorginstelling Onderwatershof bemant, bestaat veelal uit oudere Rijswijkers, die zich maar al te graag even willen wentelen in het verleden. De eerste foto blijkt een foto van de Schoolstraat te zijn. De huisjes die we erop zien, zijn al lang geleden afgebroken. Toch weten een paar aanwezigen zich de woningen nog goed te herinneren. Er zijn veel foto's van het oude dorp, foto's uit 1903, 1920 en zelfs van eind negentiende eeuw. "Hier woonde destijds de lorrenboer", hoor ik uit het publiek roepen, bij een foto van de Rijswijkse Tuinstraat. En wanneer we een oude prent van het Julialaantje zien, weet iemand uit de zaal te vertellen dat daar de oude tolbaas Dirk van der Spiegel woonde. Bij een foto van een huis in de Doelenstraat laat een aanwezige heer weten dat daar voor de oorlog zijn grootouders woonden, die maar liefst zeventien kinderen in dit huisje wisten groot te brengen.

Ansichtkaarten

Lia van Boshoven organiseert namens Museum Rijswijk deze bijeenkomst en vraagt het publiek om zoveel mogelijk herinneringen te delen. "Door dit soort bijeenkomsten te organiseren, hopen we meer te weten te komen over deze foto's. Gelukkig hebben we veel vrijwilligers." Een van die vrijwilligers is Huub Klunder. Huub: "Ik weet helaas ook niet alles", zegt hij, "dus als u nog meer over de foto's kunt vertellen, dan graag!" Enthousiast vertelt hij dat hij via een oproep op Facebook bij de Beeldbank is gekomen. "Ik heb wel een soort van passie voor oude fotos", vertrouwt hij uw verslaggever toe. "Ik zet ook oude filmpjes op dvd voor oudere mensen. Leuk om te doen." En passant stelt hij mij ook nog even voor aan z'n neef Jaap Nieuwmans. "Jaap is een volbloed Rijswijker en met zijn 95 jaar een van de oudste inwoners", beweert Huub. "Hij verzamelde vroeger ansichtkaarten van Rijswijk en zijn collectie loopt van 1898 tot 1990." De oude baas glundert en zegt: "ik heb vier grote albums met maar liefst 1584 kaarten en 4060 foto's van het oude Rijswijk." Jaap heeft dus zijn eigen beeldbank. Nog gewoon in een mooi en ouderwets plakboek!

9 reacties
Meer berichten