Logo grootrijswijk.nl


De dieren in het asiel zitten niet langer meer achter deprimerende tralies. Foto: Fleur Halkema/AD
De dieren in het asiel zitten niet langer meer achter deprimerende tralies. Foto: Fleur Halkema/AD

't Julialaantje in een nieuw jasje

't Julialaantje is weer het domein van hond en kat. Na een verbouwing is het dierenasiel en pension in Rijswijk klaar voor een nieuwe periode vol hulp en opvang.

Rijswijk - Na een grondige verbouwing van bijna negen maanden wordt er weer geblaft en gemiauwd bij dierenasiel en pension 't Julialaantje in Rijswijk. De heropening op 1 juli kwam niks te vroeg, want sindsdien zijn er alweer 30 katten binnengebracht en logeren er meer dan tien honden in het pensiongedeelte.

't Julialaantje is omgetoverd van een oud en versleten asiel tot een fris en comfortabel gebouw dat van alle gemakken is voorzien voor mens én dier. Een van de belangrijkste wensen was dat er zo min mogelijk tralies zouden zijn, zodat er niet zo'n gevangenisgevoel zou zijn. "Dat is bijna overal gelukt", vertelt bestuurslid Ruud Dekker. "Alleen op de quarantaineafdeling en bij de asielhonden zijn nog tralies." "Dat heeft met hygiëne en veiligheid te maken", vult medewerkster Marian Hendriks aan.

Speelplaats

Marian Hendriks laat zien dat de hondenhokken nu twee keer zo groot zijn als vroeger en dat elk hok een deurtje heeft, waardoor de dieren naar de speelplaats kunnen. "Vijf, zes keer per dag laten we ze naar buiten." Het liefst spelen de dieren samen, maar sommige moeten alleen 'omdat ze niet zo vriendelijk zijn'.

Op de quarantaineafdeling zitten zo'n 30 katten. Nestjes kittens die ergens zijn gevonden of weggehaald uit een zwaar verwaarloosd huishouden. Maar ook volwassen katten, waarvan niet altijd duidelijk is of ze zijn weggelopen of afgedankt. Zijn ze na twee weken niet ziek geworden, dan mogen ze naar een van de nieuwe kattenkamers, waar ze naar buiten kunnen of zich lekker hoog kunnen verstoppen in een van de nieuwe klimtoestellen.

Dieren worden om verschillende redenen bij het dierenasiel gebracht. "Soms worden ze door hun baasjes afgestaan, of ze worden als vondeling binnengebracht. Wanneer een dier wordt gevonden houden wij het veertien dagen in bewaring. Dit geeft de eigenaar de gelegenheid om zijn of haar vermiste huisdier terug te vinden. Na deze termijn is het dier vrij voor herplaatsing", aldus Hendriks.

Het asiel verzorgt alle honden en katten met veel liefde en geduld. "Als het nodig is, socialiseren wij het dier, zodat het beter met mensen en de andere logees kan omgaan. Ook geven we het asieldier medische behandeling of trimbeurt, mocht dit nodig zijn. Voor het plaatsen worden de honden en katten ingeënt, gechipt, ontwormd en ontvlooid." Dierenasiel 't Juliaantje' is gevestigd aan het Julialaantje 50 in Rijswijk.

reageer als eerste
Meer berichten