Logo grootrijswijk.nl


Het Buurtpreventieteam is een vriendenclub geworden. Vlnr Mohamed el Maijoul, Henk Weidema en Andre Weerwag. Foto: Frans Limbertie
Het Buurtpreventieteam is een vriendenclub geworden. Vlnr Mohamed el Maijoul, Henk Weidema en Andre Weerwag. Foto: Frans Limbertie

'De ogen en oren van de buurt'

Door Frans Limbertie

De 'gele mannen' van het Buurtpreventieteam waken over de wijk Steenvoorde. Dagelijks gaan deze vrijwilligers de straat op om te kijken of er in de buurt geen vervelende dingen gebeuren. "De veiligheid, verdraagzaamheid en leefbaarheid van deze wijk in stand houden, dat is het waar het hier om gaat", aldus coördinator Henk Weidema.

Rijswijk - De ontvangst in het gebouw waar de 'buurtpreventen' hun basis hebben, is hartelijk. De koffie staat al klaar en de coördinator van het buurtteam Henk Weidema trakteert vanavond ook nog op gebak, vanwege zijn verjaardag. Hij stelt zijn teamleiders Andre Weerwag en Mohamed el Majjoui voor.
De basis voor het buurtpreventieteam is door de buurtcoaches gelegd. Dit was een initiatief van de stichting Amal, destijds opgezet met als doel om diverse culturen dichter bij elkaar te brengen. "Als je als buurtcoach zelf op straat loopt, kun je namelijk jongeren beter bereiken en, indien nodig, kun je ze aanspreken op hun gedrag. Het idee van de buurtcoaches is bedacht door verontruste vaders die bang waren dat hun kinderen hangjongeren zouden worden die voor problemen zouden gaan zorgen", vertelt Teamleider Mohamed el Majjoui.
De buurtcoaches zijn dus uiteindelijk min of meer een heus buurtpreventieteam geworden? "Zo zou je het wel kunnen stellen", beaamt Henk. "En zo langzamerhand zijn wij nu een echte vriendenploeg. We lopen hier met zo'n vijftien buurtpreventen en in ons team zitten zelfs twee Syrische mannen, Malik en Nedal. Geweldige kerels! Ze zijn zo trots als een pauw dat ze iets voor Rijswijk terug mogen doen. Natuurlijk hebben we onze regels binnen het buurtpreventieteam, dat is overal. Maar zolang je je daaraan houdt, is iedereen welkom om hier te werken. Wel is er een selectieprocedure en hebben we een VOG, bewijs van goed gedrag, nodig."

Politie

De buurt zo veilig mogelijk houden, dat is dus waar het bij het buurtpreventieteam om gaat. "Als hier iets gebeurt dat niet in de haak is, schakelen we meteen de politie in", benadrukt Henk. Als voorbeeld geeft hij een hond die door zijn baasje in een bloedhete auto is achtergelaten. "Vreselijk om zoiets te zien. Wij mogen dan echter niet de ruiten van de auto inslaan, maar melden dit wel onmiddellijk aan de politie, die gelukkig binnen no time arriveert." De buurtpreventen zijn een paar keer per week actief en lopen vanaf de Hoekpolder tot aan de Ministerbuurt in Steenvoorde Noord. Ook het villapark Eikelenburg en de tuinhuisjes horen daar nog bij. Binnenkort komt de burgemeester een kijkje nemen en gaat hij een ronde meelopen.

reageer als eerste
Meer berichten