Logo grootrijswijk.nl


Column over Groot Rijswijk

Rijswijk en Morvan

In mijn streek komen veel Nederlanders vakantie vieren. Of hebben hier een tweede huisje. Het is een prachtig natuurgebied op 732 km vanaf Rijswijk. Bovendien is het een regionaal natuurpark waarbinnen geen industrie is toegestaan: boeren, houtbouw en toerisme zijn de bezigheden hier.

Een vrij zwakke economie met weinig werkgelegenheid voor de jeugd is dan wel meteen het probleem. Maar voor de Nederlandse toeristen is het een aangenaam verblijf hier. En ja, dan kom je ook wel eens mensen met een Rijswijkse achtergrond tegen. Zo verblijft hier met enige regelmaat de erevoorzitter van de Rijswijksche Hockeyclub RHC. Een van mijn voorgangers als voorzitter van deze mooie club uit Rijswijk. Hij zoekt de verkoeling van een van de grote stuwmeren die hier liggen. Parijs heeft die stuwmeren aangelegd om de waterstand van de Seine te reguleren en daarmee de jaarlijkse overstromingen in Parijs te beëindigen. De aanleg en het onderhoud wordt betaald door de stad Parijs. Die stad krijgt daar droge voeten en een beetje energie uit de waterstroomcentrales voor terug.

Een van de eerste Nederlandse bewoonsters van ons dorp hier komt nota bene uit Rijswijk. Ik had haar in Rijswijk nooit eerder gezien, maar kom haar hier elke dag tegen. Of beter, ik hoor haar elke dag.

'Ik kom haar elke dag
tegen. Anders gezegd: ik hoor haar elke dag'

Helmi Verhoeven is namelijk een klassiek geschoolde, professionele zangeres en zangdocent uit Rijswijk. Maar hier in Frankrijk organiseert zij zomerconcerten op de mooiste locaties in de omgeving. Ik heb al veel kastelen en de tuinen van kastelen mogen leren kennen, omdat zij daar een concert gaf. Er komen veel bezoekers op af, zowel Franse als Nederlandse. Met veel energie en groot enthousiasme organiseert zij deze concerten zelf, inclusief de publiciteit en het plakken van de affiches op bomen en publicatieborden van de vele gemeentehuizen en supermarkten in de buurt.


Dit jaar heeft zij het stoute plan opgevat om samen met de bewoners een deel van de opera Carmen op te voeren op het terrein van het kasteel Chassy. Dagelijks oefenen kinderen en volwassenen bij haar in de tuin. Muziek en zang klinken door de vallei, af en toe zelfs begeleid door het geluid van de witte Charolais vleeskoeien in de wei. De deelnemers genieten er zelf nu al enorm van. En ik hoor vanaf mijn terras dat het steeds beter gaat. De lezers zullen nu begrijpen dat ik niet meezing. Dat wil ik die koeien en de bezoekers niet aandoen.

Een groot compliment voor deze Rijswijkse zangonderneemster is hier op zijn plaats, want zij zet onze stad in de Morvan muzikaal steeds weer op de kaart.

1 reactie
Meer berichten