Logo grootrijswijk.nl


Groot Rijswijk

In Rijswijk kijkt iedereen altijd uit naar de nieuwe uitgave van ons huis-aan-huisblad Groot Rijswijk. In Frankrijk kennen ze dat fenomeen niet. Je koopt de lokale/regionale krant in de winkel. Bij bakker, bladenwinkel/tabac of supermarkt. In mijn streek heet dat blad Le journal du centre. Het is bijna volledig gevuld met lokaal nieuws. Ieder dorp krijgt aandacht, met name de vele culturele en sociale activiteiten die er worden georganiseerd.

Wat opvalt zijn de foto's waar men gezellig bij elkaar staat te eten en te drinken. Dat vinden Fransen heel belangrijk. Gisteren was ik bij een opening van een tentoonstelling en na de onverstaanbare woorden van de voorzitter van de kunstenaarsvereniging, ging het bezoek massaal de prachtige oude boerderij binnen die vol hangt met kunst. Echter het ging niet om de kunst, maar om het buffet dat klaar stond.

'De burgemeester brengt huis-aan-huis het getypte raadsvergaderingsverslag'

De krant geeft ook veel aandacht aan de vele- helaas vaak dodelijke- verkeersongevallen op de weg. Het weerbericht vult een hele pagina en de Ronde van Frankrijk krijgt drie pagina's met alle klassementen met alle renners. Er is ook een hele pagina voor de paardenkoersen. Natuurlijk ook landelijk nieuws, maar dat moet je heel goed zoeken. Vandaag komt men niet verder dan een bericht dat President Macron bezoek kreeg op het Elysee van Rihanna. Boeiend. Belangrijker en triester is het bericht dat de wijnoogst dit jaar minstens 17% lager zal uitvallen. Dit als gevolg van de late nachtvorst in april van dit jaar.

Hoe groot Rijswijk is, werd mij weer duidelijk toen ik van de burgemeester hier het getypte verslag van de gemeenteraadsvergadering in de bus kreeg. Hij doet dat overigens wel zelf en huis-aan-huis. In de laatste raadsvergadering keurde de gemeenteraad met 10 tegen 1 de begroting voor 2017(!) goed. Een budget van 293.886 euro. In Rijswijk sprak de gemeenteraad onlangs over de jaarrekening van bijna 168 miljoen euro. Alleen de OZB brengt in Rijswijk al ruim 12 miljoen op en dat is dus 40x de begroting van mijn dorp hier. Natuurlijk heeft Rijswijk veel meer inwoners dan dit dorp, dus de vergelijking gaat geheel mank. De schaal van voorzieningen is ook totaal verschillend en de gemeenteraad in Frankrijk beslist hier over de aanschaf van een nieuw verkeersbord voor wegwerkzaamheden en van een nieuw keukenblok voor de dorpszaal. Hopelijk komt het zover niet in Rijswijk en spreekt de gemeenteraad straks na de vakantie over belangrijke hoofdzaken. Met verstand en op afstand. Te veel details en eigen belangentjes maakt het werk te klein in groot Rijswijk.

Reageer als eerste
Meer berichten