Logo grootrijswijk.nl


Foto: Persgroep

Operatie Steenbreek maakt Rijswijk groener en gezonder

Het is een landelijke beweging. In veel steden neemt groen steeds meer de plek van rood in. Stenen en tegels worden vervangen door planten, aarde, sedum, grind. Ook in Rijswijk is Operatie Steenbreek al lang op gang. Bewoners, organisaties en het stadhuis bundelen hun krachten. Maar waarom willen we minder steen in de stad?

We kunnen er niet omheen. Het klimaat verandert. Gevolg: we krijgen méér warme dagen en het regent steeds vaker en harder. Bij zulke hoosbuien kan het water niet goed weg, omdat het rioolsysteem die grote hoeveelheden hemelwater niet kan verwerken. Het blijft op straat staan waar het voor overlast zorgt, of stroomt bijvoorbeeld naar vaarten en sloten waar het de oevers aantast en de dieren bedreigt. Dit speelt vooral in steden, waar extra veel oppervlak betegeld en 'versteend' is. Al dat steen zorgt op warme dagen bovendien voor extra hitte. En gebrek aan verkoeling kan ongezond zijn.
"Met je eigen tuin, binnenplaats of balkon kun je waardevol bijdragen aan een leefbare stad", zegt Kinke Hendriksma, die Operatie Steenbreek in Rijswijk coördineert. "Tegels eruit, planten erin, dat is natuurlijk het makkelijkst. Of zet bloempotten neer met meerjarige vaste planten. Wil je toch graag tegels? Neem dan deels onverharde – die laten water door. En nog een heel duidelijke tip: neem een regenton. Het regenwater kun je inzetten voor de planten tijdens droogte, en meer planten betekent ook meer koelte in je buurt."
Niet alleen mensen worden blij van extra groen, meer soorten planten en meer bloemenpracht. Ook vogels, vlinders, bijen en andere insecten vinden veel makkelijker hun plek in de stad. Die extra biodiversiteit zorgt voor meer natuurlijk evenwicht. Gebeurt er in Rijswijk al veel om de stad groener te maken?
"In 2016 zijn we met bewoners en veel 'groene' organisaties bij elkaar gaan zitten om in kaart te brengen wat er allemaal zou kunnen. Wijkverenigingen, scholen, tuincentra, woningcorporaties en ondernemers doen en denken mee. Afgelopen maart was het eerste werkatelier, waar met vereende kracht en kennis werd nagedacht over een groenere buurt met concrete oplossingen voor de regenwateroverlast."

Hebt u al een idee, of wilt u meer informatie?
Neem contact op met het Groenloket van de gemeente: https://www.rijswijk.nl/groenloket. Speciale vergroentip van Kinke:
kijk eens op http://www.huisjeboompjebeter.nl

reageer als eerste
Meer berichten