Foto: Karl Flieger

'Eer om aan de muur te hangen'

Koningin Máxima ontving onlangs een reproductie van 'Een vrouw met haar vijf poezen'. Het kunstwerk in krijt is van de hand van Conny Schouman, waarschijnlijk de meest veelzijdige kunstenares die in Rijswijk rondloopt. 'Uw prinsesjes zullen het vast enig vinden', vermeldde de bijbehorende brief aan het paleis. Daar twijfelen wij niet aan.

RIJSWIJK - Conny Schouman is 78 lentes jong en heeft de energie en ambitie om dat getal te verdubbelen. Bruisend als een fles peperdure champagne kan de artistieke dame urenlang vertellen over haar leven en werk. Ze heeft een indrukwekkende zangcarrière gehad, piano gespeeld, prachtige schilderijen en aandoenlijke poppen gemaakt, en ook meubelen die precies haar karakter uitbeelden.

Momenteel beperkt ze zich tot het inspreken van levensverhalen, speciaal voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen, zoals zijzelf. Want naast al die opgeruimdheid en sprankelende verhalen heeft Conny een bijzonder vervelende beperking. "Ik kan zien dat jij in die stoel zit, maar je gezicht kan ik niet herkennen. Ik ben al in de jaren 80 gestopt met mijn zangloopbaan omdat ik niet meer kon autorijden. Voor die tijd heb ik veel opgetreden gedaan en plaatjes gemaakt, onder meer 'Koel helder water' met de Chico's. Voor Joop van den Ende zong ik op cruiseschepen, voor de Amerikaanse militairen in Frankrijk en Duitsland, op exclusieve party's in het Hiltonhotel en het Amstelhotel en zelfs in het Torentje in Den Haag. Ik heb ook met de Mounties gewerkt, met Joop Doderer, Ted de Braak en Ben Cramer. De laatste opname is alweer twee jaar geleden, toen ik een liedje heb gezongen in een kerkje in Scheveningen. Dat was heel bijzonder om te doen."

Het is moeilijk te verkroppen dat zo'n veelzijdige dame zo in haar creativiteit wordt beperkt door haar gezichtsvermogen. Maar het is niet anders en Conny Schouman (nazaat van de begenadigde schilder Aert Schouman, die in de achttiende eeuw leefde) blijft er opmerkelijk vrolijk onder. "Ik kan mezelf natuurlijk in een hoekje heel zielig gaan zitten vinden, maar daar schiet ik niks mee op. Ik heb ontzettend leuke dingen beleefd en ik ben nu druk met verhalen vertellen. Bovendien heb ik een fantastische vriend ontmoet, een geschenk uit de hemel, die mij met van alles helpt. Weet je, misschien heb ik niet meer zo lang, dus ik moet van elke dag een feestdag maken. Ik kom weleens mensen tegen die klagen over de kleinste dingen. 'Joh, kom op!', zeg ik dan. Maak wat van je leven. Zo is het toch?''

Zo is het maar net. En dat schilderij voor Máxima? Conny Schouman: "Ja, leuk hè? Ik vind het een eer om bij de koningin aan de muur te hangen!''

Meer berichten