Logo grootrijswijk.nl


Meneer De Boer blaast 100 kaarsjes uit

Op donderdag, 29 maart 1917 werd in Vlaardingen Huig geboren, zoon van Stijntje Groenewoud en Laurens de Boer. Huig zou nog drie zussen en een broer krijgen.

RIJSWIJK - Het waren barre tijden, want de Eerste Wereldoorlog was nog steeds in volle gang. Bovendien leverde het groentewinkeltje van vader de Boer leverde niet al te veel op. Elke cent werd omgekeerd voor hij werd uitgegeven. Geld voor een opleiding was er niet en bovendien was vader de Boer ziek geworden. Huig moest als oudste zoon op zijn 14de reeds aan de slag om geld in het laatje te brengen.

Loopbaan

Er werd werk gevonden in een kisten- en vatenfabriek. Het salaris bedroeg 2,50 gulden per week. Omdat de gemeente tweederde van het loon inhield, werd de overstap gemaakt naar een koekjesfabriek. Daarna ging Huig werken in de agrarische sector, wat betekende dat dat hij elke dag op en neer van Vlaardingen naar aanvankelijk Maasland en later den Hoorn moest. Huig leerde Janna Paauw kennen, de dochter van een Vlaardingse politieman. Na jarenlang verkering te hebben gehad zijn de twee in 1942 getrouwd.

Toen Huig op moest voor zijn 'nummer' vroeg hij de cavalerie aan en werd tewerk gesteld bij de jongens die paard en tuig onderhielden. Nadat hij was afgezwaaid, kwam hij bij de Koninklijke Marechaussee in 's Gravenhage terecht op aanraden van zijn schoonvader.

Na de Tweede Wereldoorlog zochten de politiekorpsen van de vier grote steden extra personeel. Er was een overschot aan militaire politie, dus ging Huig werken bij de gemeentelijke politie in Den Haag. Hij en Janna verhuisden van Vlaardingen naar Den Haag en kregen drie kinderen, twee dochters en een zoon.

Op 13 september 1967 ontving intussen hoofdagent De Boer een bronze eremedaille, verbonden aan de Orde van de Eikenkroon ter gelegenheid van het staatsbezoek aan Nederland van de Groothertog en Groothertogin van Luxemburg. Op 27 maart 1977 ging Huig met pensioen en in de jaren 80 verhuisde hij met Janna naar Rijswijk. Tot op hoge leeftijd werd er nog volop getuinierd in een moestuin in Wassenaar. De laatste jaren met behulp van zijn tuinvrienden Onno en Cor die hielpen met het zware werk.

Huig is de laatste jaren ook online actief. Toen zijn zoon in Australië ging wonen, kocht hij een laptop om contact te onderhouden. Elke zondagochtend bellen zij via Skype over allerlei zaken.

Helaas overleed Huigs grote liefde Janna in 2007; zij waren bijna 65 jaar getrouwd. In 2016 verhuisde hij naar Onderwatershof in Rijswijk, waar hij nog woont en onlangs zijn 100ste verjaardag vierde met familie en vrienden.

1 reactie
Meer berichten