Logo grootrijswijk.nl


Urban culture op het Van Vredenburch

Vrijdag 14 april staat rood omrand in de agenda van het Van Vredenburch College. Dan laten zo'n 100 vmbo-leerlingen tijdens een zinderende demonstratie zien waar ze afgelopen weken naartoe hebben gewerkt in de 'urban culture'-lessen van Trias. Het thema van het festival is 'Hustle je droom'.

RIJSWIJK - Freezes, beatmatching, freestyle. Het zegt u misschien niet zoveel, maar voor de leerlingen van het Van Vredenburch College is het inmiddels gesneden koek. Zij volgden afgelopen zes weken verdiepende lessen in een kunstdiscipline naar keuze.

Op 14 april tussen 19.00 en 21.00 uur gaan ze tijdens een festival op school demonstreren wat ze hebben geleerd. Niet traditioneel op een podium, maar in alle hoeken van het gebouw. Met het thema 'Hustle je droom' wordt de jongeren meegegeven dat je moet durven gaan voor je dromen, ook al werkt soms niet alles mee of heb je niet alles mee.

HipHopHuis

Trias, Centrum voor de Kunsten geeft op het Van Vredenburch College en het Rijswijks Lyceum in het vmbo structureel cultuuronderwijs gedurende twee jaar in de vorm van urban culture-lessen. Dit doet Trias in samenwerking met het HipHopHuis uit Rotterdam. De lessen gaan uit van de leefwereld van de leerlingen, een smeltkroes van verschillende culturen in Rijswijk en Den Haag. Vorig schooljaar hebben de leerlingen zich georiënteerd op verschillende kunstdisciplines. Dit jaar hebben zij een keuze gemaakt en wekelijks verdiepende lessen van 90 minuten gevolgd in de kunstdiscipline van hun keuze.

De docenten zijn professionals in hun vakgebied. Taylor Koudijzer aka Takkie en Germaine Berkhoudt leren de leerlingen rappen en mc'ing. Op het schoolplein wordt een blijvend kunstwerk onthuld, gemaakt door de leerlingen die zich hebben verdiept in street-art. Die deden dat onder leiding van street art-artiesten als Frank Stok a.k.a. Franky Sticks, Bruce Tsai Meu Chong en Nazif Lopulissa. Bij breakdancer Chris Steijlen kunnen de leerlingen zich verder ontwikkelen in breakdance.

reageer als eerste
Meer berichten