Logo grootrijswijk.nl


Organisator Dichter bij Rijswijk

Rijswijker van deze week Debby van den Bergh organiseerde vorig jaar november het evenement Dichter bij Rijswijk, waar vier podiumkunstenaars hun gedichten en verhalen voordroegen. Plaats van handeling waren twee locaties in het oude centrum van Rijswijk.

Rijswijk - "Klein en intiem, maar erg gezellig," vertelt de Rijswijkse enthousiast. "Bovendien was ik maar al te blij en trots dat ik Ronald Giphart had weten te strikken, toch wel een van mijn favoriete schrijvers van dit moment." Motto van die avond was liefde in al z'n facetten. "Een heerlijk feestje om mee te mogen maken en het smaakt natuurlijk naar meer, daarom komt er eind november uiteraard weer eentje." Het creatieve zat er altijd wel in. "Het was al snel duidelijk," zegt Debby. "Op school was ik meer alfa dan bèta en ook daar schreef ik al verhalen. Met theater ben ik later begonnen. In 2008 startte ik samen met een vriendin een maandelijks terugkerend theaterprogramma. We zochten een naam hiervoor en na een tijdje zoeken hadden we er eentje: De Maandelijkse Cyclus, met dank aan een oude en inmiddels overleden vriend van mij, de Haagse muzikant Hans Prinz. We brachten het als een comedyshow door vrouwen met ballen, die jongleren met woorden. Recht voor z'n raap," lacht ze. Het podium bood ruimte aan allerlei verschillende uitvoerende artiesten. "Stand up comedy, troubadours, verhalenvertellers en dichters, alles trad op bij ons. Aanvankelijk waren het alleen maar vrouwen die het podium beklommen, maar later werd het een gezellige mix van vrouwen en mannen. Gelukkig konden we beschikken over een prima zaal: het Paardcafe aan de Prinsengracht in Den Haag. Toplocatie! Ik betaalde niks en kreeg zelfs een klein bedrag voor de artiesten. Het zat dan ook meestal lekker goed vol." Maar liefst drie keer stond Debby in de hoofdzaal van het Paard tijdens 'Puur Gelul'. "Dat was eigenlijk via mijn vriend Karel, die daar toen ook optrad. Ik mocht een paar van mijn gedichten en verhalen doen. Dat was wel een onvergetelijke ervaring hoor. Sta je toch ineens tussen mannen als Nico Dijkshoorn, Kees van Kooten en Dolf Jansen."
Terug naar haar nieuwe project waar ze erg enthousiast over is. Debby vertelt: "Ik denk dat er veel talent zit in Rijswijk en wil daarom dan ook een verhalenwedstrijd uitschrijven. Je kunt over alles schrijven wat je wilt, wel maximaal duizend woorden. Het moeten wel een beetje aardige verhalen zijn natuurlijk, met kop en staart en er moet beslist een rode draad zijn. Zo schrijf ik zelf ook altijd. Daarnaast moet het een link met Rijswijk hebben, het liefst er zelf wonen bijvoorbeeld. Kortom, we willen het breed houden. Ik wil dan al die verhalen gaan bundelen en dat uitgeven in een mooi boekje. Kers op de taart is om een avond te organiseren waar iedereen een bepaald deel van z'n verhaal dan kan voorlezen." Wat is het geheim van een goede roman schrijven? "Het draait tenslotte altijd om een goed verhaal," verzekert Debby me. "Iets dat de lezer onmiddellijk pakt en eventjes stevig vasthoudt."
Voor meer info: stichtingverbergh.nl/

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten