Logo grootrijswijk.nl


Ashton Brothers komen naar Rijswijk

Ze staan te trappelen om weer op tournee te gaan. Het circus van de Ashton Brothers gaat weer het land in met Enfants Terribles: "We hebben het publiek echt nodig om onze show te vervolmaken." Op vrijdag 12 mei spelen de Ashton Brothers de voorstelling in de Rijswijkse Schouwburg.

RIJSWIJK - "Wij vinden het leuk als ieder optreden een wedstrijd is," vertelt Joost Spijkers, een van de drie Ashton Brothers. "Niet met een tegenstander, maar wel een fysieke uitdaging." Friso van Vemde: "Het is meer een recordpoging." Joost: "Elke avond moet een record zijn en dan maakt het niet uit of je in Carré speelt of in Oostzaan. Het moet op de toppen van ons kunnen zijn." Friso: "Als we prutswerk zouden afleveren, worden we doodongelukkig. Dat is onze beroepseer."

Peter Pan-syndroom

Voor Enfants Terribles wilden de mannen terug naar vroeger. In meerdere opzichten. Pim: "We wilden op zoek naar een soort jeugdige onbezonnenheid. We leiden eigenlijk aan het Peter Pan-syndroom: we vinden het moeilijk om op te groeien. Wij houden nou eenmaal van ballenbakken en confetti."

Friso: "De titel – letterlijk vertaald 'verschrikkelijke kinderen' – komt inderdaad voort uit de kindertijd, je bent dan veel vrijer en inderdaad: dat onbezonnene, dat is ook wel onze manier van werken." De lossere betekenis van 'enfant terrible' staat voor onconventioneel en tegendraads gedrag. Precies van toepassing op de magische, sprookjesachtige wereld die de Ashton Brothers keer op keer weten te creëren. Een wereld vol muzikale en acrobatische toeren, waar altijd veel te lachen valt.

Waarin de Ashtons ook terug naar vroeger willen, is de romantiek van toen ze pas begonnen. Friso: "We zaten nog op de kleinkunstacademie en ik weet nog dat we begonnen met twee tafels en een paar vuilniszakken met ondefinieerbare troep." Joost, grappend: "Die hebben we nog steeds." Friso: "Het zijn inmiddels twintig zakken geworden. Maar goed, dan leenden we een platte kar van school omdat we ergens in Amsterdam moesten optreden en sleepten we alles door de stad."

Scènes of acts ontstaan bij de Ashton Brothers op verschillende manieren. Soms beginnen ze met iets dat alleen maar een effect is of een techniek. De mannen willen er eigenlijk altijd een verhaal mee vertellen, op wat voor manier dan ook. Friso: "Als Joost een Bosnisch nummer zingt, geeft het niet dat je niet verstaat waar het over gaat, dat is pure emotie. Dat is ook een manier om verhalen te vertellen." Joost: "Ik ben er trots op dat wij entertainment maken voor een breed publiek. Daarnaast willen we dat het ook intelligent is. Dat er een verhaal in zit, thematiek of poëzie."

reageer als eerste
Meer berichten