Cláudia wil zoveel mogelijk Rijswijkers inspireren

Foto: Pieter Tak

Cláudia Rodrigues droomt van een schonere wereld. Dus wil ze zo weinig mogelijk afval produceren. Haar Facebookpagina Zero Waste Rijswijk staat boordevol tips. Want ze wil zoveel mogelijk anderen inspireren hetzelfde te doen.

Rijswijk - “Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel afval er op de wereld bestaat, hoeveel soorten afval er zijn”, vertelt de Rijswijkse. “Afval dat voor een deel in de natuur terecht komt. En je houdt ook niet voor mogelijk hoeveel dieren daar onder lijden, er zelfs dood aan gaan. Daar word ik zó verdrietig van. Ik raakte ook geëmotioneerd door al die klimaatstakingen die jongeren de afgelopen jaren organiseerden. Want we hebben deze aarde niet geërfd van onze ouders, maar te leen van onze kinderen!” Ze wilde zelf wat doen om die enorme afvalberg te verkleinen. Op Facebook las ze berichten van een vriendin die vertelde over haar ontdekkingstocht naar een leven zónder afval. Dat was het begin.

Tips&Tricks

“Zero waste leven betekent dat je toewerkt naar een leven zonder afval. Nou, dat is niet helemaal mogelijk. Maar het gaat er vooral om dat je zo weinig mogelijk afval produceert. Zónder dat je je daarvoor in allerlei bochten moet wringen. Want je moet vooral simpel beginnen. Met kleine stapjes tegelijk. Jezelf haalbare doelen stellen, dat werkt het beste. Zo maak je er sneller een gewoonte van.”

Ze adviseert bijvoorbeeld om naar de markt zelf tasjes mee te nemen en daarin groenten, fruit, brood en aardappelen te verpakken. “Neem ook je eigen bakjes mee om je olijven, tapenades, broodbeleg, enzovoort in te laten afwegen. Heus, niemand zal er vreemd van opkijken.” Op die manier houdt ze in haar eigen vierpersoonshuishouden al driekwart minder afval over dan twee jaar geleden.

Wie meer wil weten, meld zich aan op Facebook bij ‘Zero Waste Rijswijk’. “Leuk en inspirerend hoe mensen elkaar tips geven. Ik leer zelf ook steeds van!” 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden