<p>#&Eacute;chtContact bundelt alle initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan in wintermaanden </p>

#ÉchtContact bundelt alle initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan in wintermaanden

(Foto: #EchtContact )

#ÉchtContact bundelt alle initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan

De coronacrisis veroorzaakt veel eenzaamheid bij jongeren en ouderen. Jonge mensen missen hun sociale omgeving en het uitgaansleven. Daarnaast zijn ouderen extra voorzichtig en zien minder mensen. Van de ouderen boven de 75 jaar zegt de helft van de mensen zich eenzaam te voelen. Bij jongeren onder de 25 is dit percentage zelfs 55 procent. De website echtcontact.nu, een initiatief van de Alliantie Digitaal Samenleven bundelt alle initiatieven tijdens deze wintermaanden om eenzaamheid tegen te gaan. In de wintermaanden en tijdens de feestdagen wanneer je elkaar normaal juist extra opzoekt, is het extra belangrijk om eenzaamheid aan te pakken. De campagne #ÉchtContact roept op om de verbinding met elkaar te blijven zoeken.

Regio - Bijna de helft van de jongeren in de leeftijdscategorie tussen 25 en 34 jaar voelt zich eenzamer dan voor de coronacrisis. Bij jongeren onder de 25 is dit percentage zelfs 55 procent*. Ouderen worden eveneens hard getroffen door het ‘eenzaamheidsvirus’. In coronatijd is de groep eenzame ouderen verdubbeld**. Onder 85 plussers voelt maar liefst tweederde van die groep zich eenzaam***.

Meer activiteiten, minder eenzaamheid

Wietske Kamsma, woordvoerder van #ÉchtContact licht toe: “Uit onderzoek van Tilburg University blijkt dat het contact met mensen die verder van je af staan zoals kennissen en buren, belangrijker is dan tot nu toe gedacht werd in het verminderen van het gevoel van eenzaamheid. Hoe meer activiteiten mensen ondernemen, hoe minder eenzaam zij zich voelen”. De campagne #ÉchtContact roept op om open te staan voor elkaar, zodat iedereen gezien en gehoord wordt.

Houd afstand, maar houd #ÉchtContact

“We zien om ons heen nu veel prachtige voorbeelden van Écht Contact ontstaan. Alle initiatieven verzamelen we op de actiepagina echtcontact.nu om mensen te inspireren én in beweging te brengen,“ aldus Kamsma. Denk aan postkaarten voor eenzame ouderen, online spelletjes en zelfs digitale kerstborrels- en shows. Kamsma: “Op hun eigen manier draagt iedereen dezelfde boodschap uit: houd afstand, maar houd contact. Écht Contact. Samen kunnen we een heel land in beweging krijgen. Wij inspireren je graag om een steentje bij te dragen aan het terugdringen van de eenzaamheid in Nederland”.

Een luisterend oor

Behoefte aan een luisterend oor? De Luisterlijn, Uppie Aan De Lijn en de Belcirkel zijn speciale telefoonnummers om je gevoelens te delen én gedachtes uit te wisselen met gelijkgestemden. Voor jongeren vanaf 12 jaar zijn er initiatieven als Never2BeAlone en Join Us om in contact te komen met leeftijdsgenoten. Liever offline een goed gesprek? Hang een raamposter op en wees het lichtje in jouw straat waarmee je anderen uitnodigt om samen coronaproof in de tuin koffie te drinken. In het noorden van het land ben je welkom om een praatje te maken bij de Buurvrouw & Buurvrouw-bus.

Handgeschreven post

Schrijf of knutsel een kaartje voor een onbekend iemand die zich eenzaam voelt. O.a. ANBO, NLVoorElkaar, Ben, Project Postmaatje, Omapost en TragePost roepen mensen op om op de ouderwetse manier #ÉchtContact te maken.

Thuis uit eten

Geniet thuis van een goed diner én gezelschap met het grootste online kerstdiner van Nederland, een initiatief van KRO-NCRV en Resto VanHarte. Ook met initiatieven als Oma’s Soep, Thuisgekookt en Single Bells worden buurtgenoten met elkaar verbonden om in kleine kringen én onder het genot van fijne gerechten een praatje met elkaar te maken.

Verras een ander

Onder het mom ‘Heel Amsterdam Warm’ zamelt Bar Joost in samenwerking met de Regenbooggroep 5000 jassen in voor dakloze Amsterdammers. Als dank voor je hulp krijg jij een fles nieuwjaarsbier van Krux cadeau. Of doneer je kerstcadeaus dit jaar aan Het Vierde Geschenk van de Stichting Driekoningen. Een bijzondere actie voor en door kinderen waarbij speelgoed wordt gedeeld met leeftijdgenootjes die het minder goed hebben.

Hulp op afstand

Beeldbellen is een laagdrempelige manier om op afstand #ÉchtContact met elkaar te zoeken. Helaas weet niet iedereen hoe het werkt. Voor hulp op afstand kunnen mensen op doordeweekse dagen van 09:00 tot 17:00 uur bellen met de gratis DigiHulplijn (0800-0815). Wil je graag hulp bij het boodschappen doen? Of lijkt het je fijn om samen een wandeling te maken? Initiatieven als Vraag Elkaar, #nietalleen, Wehelpen, Coronahelpers, Oranje Helpers, Mijn Buurtje en Maak Een Ommetje brengen op lokaal niveau mensen met elkaar in contact.

Verrassend kerstfeest

Zoek op digitale wijze #ÉchtContact met elkaar en maak de digitale kerstborrel van 2020 bij voorbaat onvergetelijk. Denk aan een contactloos buitenconcert, wetenschappelijke live demonstratie, Quizmis en thuisconcerten van het Rotterdam Philharmonisch Orkest.

Meer inspiratie? Deze en nog veel meer actuele evenementen en acties zijn terug te vinden op www.echtcontact.nu/acties.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden