50.000e gezin vraagt hulp bij opvoeden


<p>Foto: &copy; Home-Start / Anjo de Haan.</p>

Foto: © Home-Start / Anjo de Haan.

Foto: (c) Anjo de Haan

50.000e gezin vraagt hulp bij opvoeden

Op 2 december kreeg het vijftigduizendste gezin in Nederland steun van Home-Start. Ook in Den Haag wordt het Home-Start programma uitgevoerd, door onder meer Humanitas Haagland. Het afgelopen jaar zijn hier vierenvijftig gezinnen met honderdtien kinderen ondersteund.

Regio - De mijlpaal van het vijftigduizendste gezin is ook een signaal: er zijn steeds meer ouders die stress ervaren en opvoedvragen hebben. Ouders die bij Home-Start aankloppen maken vaak iets te veel tegelijk mee. Ze ervaren stress en hebben meestal geen familieleden, vrienden of kennissen in de buurt om op terug te kunnen vallen. Een vrijwilliger van Home-Start biedt dan ondersteuning.

Home-Start-coördinator Hélène Bakker: ‘In Den Haag zien we dat de druk op gezinnen groter is geworden. Het komt vaak voor dat je het even niet meer weet, zorgen hebt over een zieke in je familie of je kinderen te veel online zitten. Ik zou zeggen, wacht niet te lang en vraag hulp. Een goed getrainde vrijwilliger van Home-Start kan tijdelijk steun bieden. Die heeft ervaring met opvoeden, heeft tijd, luistert en haakt in op wat ouders vragen. Dit lijkt eenvoudig en weinig, maar het effect is groot. Ouders kunnen weer verder.’

Een van de moeders over de ondersteuning door een Home-Start vrijwilliger: ‘Wat mij enorm geholpen heeft is dat ze echt naar mij luisterde. Ze vroeg waar ik behoefte aan had, in plaats van dat ze mij iets opdrong. Ze hield mij een spiegel voor en liet mij zelf nadenken. Die aanpak paste bij mij. Ze voelde als een vriendin die het beste met mij en mijn kind voorhad. De hulp duurde lang genoeg, zodat ik de tijd heb gekregen om het weer alleen te kunnen als moeder.’

Home-Start wordt in twintig landen uitgevoerd, in Nederland al achtentwintig jaar. Uit een onderzoek in 2015 blijkt dat de ondersteuning in een gezin nog tien jaar doorwerkt. De inzet voorkomt isolement of ontsporing en helpt mee om kinderen gezond en veilig te laten opgroeien.

Humanitas Home-Start wordt gratis aangeboden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden