RIJSWIJK - Walter Vermeulen, directeur Ter Steege Bouw West bij de bouw van woningen in Sion/Rijswijk voor Delft Business nummer 14
COPYRIGHT RONALD SPEIJER
RIJSWIJK - Walter Vermeulen, directeur Ter Steege Bouw West bij de bouw van woningen in Sion/Rijswijk voor Delft Business nummer 14 COPYRIGHT RONALD SPEIJER (Foto: Ronald Speijer)

Ter Steege Bouw schakelde razendsnel in coronatijd

Razendsnel schakelde Ter Steege Bouw Vastgoed West begin maart van beslissing naar beslissing in een situatie die per uur veranderde. De bouw van 29 (verkochte) woningen in Rijswijk-Buiten was al in een gevorderd stadium toen het coronavirus met zevenmijlslaarzen van China overstapte naar Europa en naar ons eigen land. Niemand had op dat moment een idee van wat er allemaal stond te gebeuren.

Mieke van der Wenden

Rijswijk - “Dat we zelf alle stenen en dakpannen zijn gaan ophalen, bleek achteraf een gouden greep”, constateert directeur Walter Vermeulen van Ter Steege Bouw wanneer hij terugblikt op die eerste hectische dagen. “Want nu kunnen we gelukkig doorgaan met bouwen op de lopende projecten. Aan de buitenkant is er niks aan de hand, zo lijkt het. Maar de werkelijkheid is toch weerbarstiger. Direct na de maatregelen lagen toekomstige plannen in één keer stil. De agenda werd van de ene op de andere dag leeg gemaakt. Niemand wist meer of hij kon afspreken. Geen acquisitie, geen sollicitatiegesprekken. Opdrachtgevers schoven bouwplannen en bouwopdrachten voor zich uit.” Tijdelijk, hoopt Vermeulen. “Later zullen de consequenties pas echt zichtbaar worden. Wat doet de kopersmarkt? Niemand weet het op dit moment. Hoeveel mensen raken hun baan kwijt? Hoeveel mensen kunnen zich straks nog een huis en een hypotheek veroorloven? Onze markt bestaat uit drie sectoren - koop, huur en bestaande bouw - die alle drie ongeveer even groot zijn. Moeten we gaan schuiven in die verhoudingen? Daar houden we nu brainstormsessies over.” Dus business as usual? Vermeulen dacht het niet.

Mokerslag

“Die hele crisis komt voor ons allemaal als een mokerslag”, vertelt Vermeulen. “Voor met name de horeca kwam de klap direct.” Maar ook de bouwbranche, met de vorige crisis van 2008 nog vers in het geheugen, maakt zich grote zorgen.”

Er kwamen maatregelen op de bouw- terreinen. “De impact was en is groot. Er mogen maar twee mensen in een bus zitten, dus er staan nu veel meer wielen op het terrein. Koffie? Mijn uitvoerder heeft niet afgewacht, maar meteen alle keten dichtgegooid en is zelf koffie gaan uitdelen. Schaften? Er is op dit terrein per dag zo’n 25 tot 30 man tegelijk aan het werk. Gelukkig is het mooi weer, dus helaas weg moeten sturen’’.

Strikt

Op de lopende projecten van Ter Steege kon de bouw de afgelopen maanden doorgaan. “Daar zijn we echt blij mee en daar moeten we heel zuinig op zijn. Daarom houden we ons strikt aan alle regels. De afgelopen weken zijn we redelijk gewend geraakt aan de protocollen en de aanpassingen die dat met zich meebrengt. Nu kunnen we dankzij de versoepeling eindelijk weer op kantoor werken.”

Zoom en Teams

De Ter Steege Groep had voor de coronacrisis al geïnvesteerd in software zoals Zoom en Teams om de efficiëntie te verbeteren. “Dus toen iedereen zoveel mogelijk thuis moest gaan werken, waren we daar redelijk klaar voor.”

‘Die hele crisis komt voor ons allemaal als een mokerslag’

Robbert Roos
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden