Maarten houdt ook van gamen met zijn vrienden, vissen, koken en uitgebreid eten. Foto: Christopher A. Dominic
Maarten houdt ook van gamen met zijn vrienden, vissen, koken en uitgebreid eten. Foto: Christopher A. Dominic (Foto: Christopher A. Dominic )

Maarten Bakker (13) zit in de finale

Samen met zes andere jonge muzikale talenten strijdt de 13-jarige Maarten Bakker uit Rijswijk om de eer in het Koninklijk Concertgebouw Concours. De pianist en zanger wist de jury te imponeren in de voorrondes, dit jaar digitaal. Op zondag 20 september 14.00 uur zal hij in de finale optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam.

Samen met zes andere jonge muzikale talenten strijdt de 13-jarige Maarten Bakker uit Rijswijk om de eer in het Koninklijk Concertgebouw Concours. De pianist en zanger wist de jury te imponeren in de voorrondes, dit jaar digitaal. Op zondag 20 september 14.00 uur zal hij in de finale optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam.

Rijswijk - Maarten Bakker (2007) speelt piano sinds zijn zevende en zingt sinds hij negen is. "Ik zing en speel van alles, liedjes van Ramses Shaffy, maar ook van Elton John en Queen", vertelt de jonge muzikant enthousiast. Ook schrijft Maarten zelf nummers: "Ik zoek samen met mijn pianodocent net zolang tot de akkoorden kloppen en met mijn zangdocent oefen ik tot de uitvoering goed is." Maarten leest geen noten. Daar is hij mee gestopt nadat hij als vijfjarige kinderliedjes van blad moest spelen en teleurgesteld enkele jaren stopte met spelen. Nu vindt hij het leuk om op te treden. Soms op straat of voor de muziekschool, maar ook op voor hem bijzondere plaatsen. Zijn hulphond Origo gaat overal met hem mee naar toe, ook naar school. Maarten won de Talentenloods in Voorburg en de Rijswijk Talent Award. Hij kan nog maar moeilijk bevatten dat hij mag optreden in Het Concertgebouw, waar hij zelf zo graag concerten bezoekt, en waar Ramses Shaffy een van zijn laatste optredens gaf. Maarten vindt veel dingen leuk: ‘Mijn droom is om veearts te worden. Ik help elke week bij een boer. Maar ik hou ook van gamen met mijn vrienden, vissen, koken en uitgebreid eten.’

De editie van 2020 is nu al gedenkwaardig door de gedwongen aanpassingen door de coronacrisis. Na een digitale voorronde werden alle 134 deelnemers uitgenodigd voor een videoworkshop improvisatie door violist Yannick Hiwat en pianist Alexander Popta. Omdat de omstandigheden geen fysieke halve finale toelieten werden de finalisten vervolgens rechtstreeks gekozen op basis van hun video-inzending. De zeven finalisten krijgen ter voorbereiding een masterclass podiumpresentatie van Tjeerd Top, plaatsvervangend concertmeester van het Concertgebouworkest.

Het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat dit jaar twaalf jaar en wordt sinds 2009 elk jaar georganiseerd door Het Concertgebouw voor jonge talenten in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar. Eerdere winnaars waren onder anderen fluitist Lucie Horsch (2009), dit jaar ook winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, pianist Aidan Mikdad (2013) en fluitist Christiaan Blom (2019). De winnaar krijgt optreden tijdens een lunchconcert in de Kleine Zaal. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van duizend euro ten behoeve van zijn of haar muzikale ontwikkeling. Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt ondersteund door de Van Den Broek Foundation.

Finale Koninklijk Concertgebouw Concours 20 september 14.00 uur kaartverkoop via www.concertgebouw.nl

Van de redactie

'Mijn droom is om veearts te worden'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden